Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

” O ρόλος του εκπαιδευτικού σ’ένα σύγχρονο και δημιουργικό σχολείο”

Είναι γεγονός πως οι παραδοσιακές προδιαγραφές του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και του εκπαιδευτικού ξεχωριστά, δεν συμβαδίζουν με τις εξελίξεις που διαδέχονται συνεχώς την κοινωνία μας. Επίσης, το σύστημα δεν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών. Έτσι λοιπόν θα διαπιστώσει κανείς πως το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζει ελλείψεις αλλά και αδυναμίες που εμποδίζουν την εκπλήρωση του πολυδιάστατου ρόλου που το σχολείο έχει.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός αρχικά οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να απαλλαγούν από τις παλιομοδίτικες μεθόδους διδασκαλίας και να αναζητήσουν νέους και σύγχρονους τρόπους. Κρίνεται απαραίτητο ο εκπαιδευτικός να μετατραπεί από απλός μεταδότης ιδεών σε συντονιστή της διδασκαλίας, όπου ο ίδιος θα ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν στο μάθημα και να αναζητούν νέες γνώσεις, παρά να αποστηθίζει έτοιμες.
Επιπροσθέτως ο εκπαιδευτικός είναι απαραίτητο να προβάλλει αντιρατσιστικές αντιλήψεις ώστε να προετοιμάζουν τους μαθητές να αποδέχονται το καθετί διαφορετικό. Επιπλέον ο ρόλος του εκπαιδευτικού απαιτεί εξοικείωση του με τα τεχνολογικά μέσα της εποχής σε επίπεδο που να μπορεί να μεταδώσει τις  τεχνολογικές γνώσεις στους μαθητές. Το γεγονός αυτό λειτουργεί θετικά καθώς οι μαθητές θα βρίσκουν το μάθημα πιο ελκυστικό και έτσι θα αυξάνεται το ενδιαφέρον τους.
Εν κατακλείδι, πρέπει να σημειωθεί πως ο στόχος του σχολείου δεν πρέπει να είναι μόνο η μεταφορά γνώσεων αλλά η δημιουργία κριτικών ανθρώπων που θα έχουν την ικανότητα να κρίνουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να υποστεί κάποιες αλλαγές προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών ενός σύγχρονου σχολείου του 21ου αιώνα.

Σοφία Νικολάου Ντάκαρη