δηλαδή στην πρόληψη της οστεοπόρωση, αυξάνουν και τα επίπεδα της… νοητικής ικανότητας.
Αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπό τον δρα Ντέηβιντ Λι, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ερευνητές και στην οποία συγκρίθηκαν οι νοητικές επιδόσεις περισσότερων από 3.000 ανδρών, ηλικίας μεταξύ 40 και 79 ετών.
Αυτό που συμπέραναν οι ερευνητές ήταν ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία είχε κάποιος, τόσο περισσότερο τον ωφελούσε η βιταμίνη D στην ταχύτερη επεξεργασία των πληροφοριών στον εγκέφαλό του.
Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης, εμφάνισαν συστηματικά καλύτερες επιδόσεις σε απλά νευροψυχολογικά τεστ, τα οποία αξιολογούν την ικανότητα προσοχής και την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων, ενώ όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κατάφεραν να απομονώσουν την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως μορφωτικό επίπεδο, ψυχολογική διάθεση, σωματική άσκηση κ.ά.
Η βιταμίνη D υπάρχει σε αρκετά τρόφιμα, ωστόσο παράγεται και ενεργοποιείται από την έκθεση στον ήλιο επί δέκα ως δεκαπέντε λεπτά την μέρα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πάντως πως η ανακάλυψή τους δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να ψήνεται στον ήλιο, γιατί τότε καιροφυλακτεί ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος.
Ο ήλιος "ασπίδα" για τους ηλικιωμένους
Μια προηγούμενη ολλανδική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ είχε δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών προβλήματα στους ηλικιωμένους.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά κατά του καρκίνου, των προβλημάτων στις αρτηρίες και της φυματίωσης.
Μια πρόσφατη μελέτη, από την Ιατρική Σχολή του βρετανικού πανεπιστημίου του Γουόρικ, διαπίστωσε ότι η παραμονή στον ήλιο δίχως αντηλιακό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ηλικιωμένων να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, κυρίως επειδή ο ήλιος αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο, με τη σειρά του, δρα αρνητικά για την καρδιά και το διαβήτη.
Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμα τον ακριβή μηχανισμό θετικής επίδρασης της βιταμίνης D, αλλά εκτιμούν ότι αυτή συμβαίνει είτε μέσω της αύξησης ορισμένων ορμονών, είτε μέσω προστασίας των νευρώνων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry».