Αμερικανίδα επιστήμων κάνει λόγο για προχωρημένη τεχνολογία στην κουζίνα των αρχαίων
Φορητές ψησταριές και αντικολλητικά τηγάνια είχαν οι Έλληνες στις αρχαίες Μυκήνες, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας Αμερικανών επιστημόνων.
Όπως ανακοίνωσε η Δρ Τζούλι Χρούμπι του Πανεπιστημίου του Ντάρτμουθ εξέτασε πήλινα σκεύη που βρέθηκαν σε κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, ο οποίος άκμασε την ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι το 1200 π.Χ., οπότε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.
Τα σκεύη ήταν ένα στρογγυλό πήλινο ταψί με τη μία επιφάνεια του επίπεδη και την άλλη διάστικτη από τρύπες. Το άλλο σκεύος είναι ένας πήλινος ορθογώνιος δίσκος, τον οποίο οι ερευνητές ονομάζουν «δίσκο για σουβλάκια».
«Θα φανταζόμασταν αυτά τα αγγεία ως φορητές συσκευές ψησίματος -ίσως χρησιμοποιούνταν στα μυκηναϊκά πικνίκ» τόνισε η Δρ Χρούμπι για τον δίσκο, στο LiveScience, το οποίο παρακολούθησε την παρουσίαση της μελέτης στο συνέδριο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής.
Όσον αφορά το στρογγυλό ταψί, ή τηγάνι, τα πειράματα έδειξαν ότι η ζύμη του ψωμιού κολλούσε πιο εύκολα στην επίπεδη πλευρά. Οι τρύπες στην άλλη επιφάνεια του τηγανιού πρέπει να ήταν μια αντικολλητική τεχνολογία, η οποία επίσης εξασφάλιζε την ομοιόμορφη κατανομή του λαδιού πάνω στο τηγάνι.
Σύμφωνα με την κ. Χρούμπι, τα σκεύη αυτά προέρχονται από τις οικίες της μυκηναϊκής ελίτ.