Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Να συγκατοικεί κανείς ή να μην συγκατοικεί;

Να συγκατοικεί κανείς ή να μην συγκατοικεί;
“H φίλη μου και εγώ είμαστε μαζί 4 χρόνια. Πριν από λίγο καιρό αρχίσαμε να συζητάμε για το μέλλον μας. Εκείνη προτείνει να παντρευτούμε αμέσως, εγώ όμως, επειδή έχω μερικούς φόβους και αμφιβολίες για τη σχέση, προτιμώ να συγκατοικήσουμε για ένα διάστημα. Η φίλη μου υποστηρίζει ότι αυτή η συγκατοίκηση μπορεί να καταστρέψει τη σχέση μας. Ποια είναι η γνώμη σας; Ένα ζευγάρι πρέπει να ζει μαζί πριν το γάμο;"

Προτού πάρει κανείς την απόφαση να συγκατοικήσει πριν από το γάμο με τον άνθρωπο που αγαπά, είναι σωστό να γνωρίζει τις θετικές και αρνητικές συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας. Υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μου που νιώθει ότι όλα τα ζευγάρια πρέπει να ζουν μαζί πριν αποφασίσουν να παντρευτούν Διερωτώμαι, μάλιστα, πόσες αρρωστημένες σχέσεις θα είχαν τελειώσει αν οι δύο σύντροφοι είχαν προσπαθήσει να ζήσουν μαζί 24 ώρες το 24ωρο και έτσι να έρθουν αντιμέτωποι με θέματα που απέφευγαν όταν βρίσκονταν μόνο τα Σαββατοκύριακα ή μερικά βράδια την εβδομάδα.

Τα πλεονεκτήματα της συγκατοίκησης

1. Ανακαλύπτεις πλευρές της προσωπικότητας του συντρόφου σου που δεν θα τις γνώριζες αν δεν ζούσες μαζί του. Δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίσεις κάποιον τόσο καλά αν το βλέπεις μόνο λίγες ώρες κάθε τόσο. Αντίθετα, όταν ζεις με κάποιον, ανακαλύπτεις συνήθειες, στάσεις και συμπεριφορές που δεν θα τις αντιλαμβανόσουν σε άλλη περίπτωση. Τον βλέπεις όταν είναι άρρωστος, κουρασμένος, θυμωμένος, αγχωμένος και όταν γκρινιάζει. Εκτίθεσαι σ’ όλο το φάσμα των συναισθηματικών του αντιδράσεων. Έχω ακούσει εφιαλτικές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι, όταν παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στο ίδιο σπίτι, αντιμετώπισαν καταστάσεις που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να φανταστούν…

2. Ανακαλύπτεις πολύ περισσότερα για τον τρόπο ζωής του και για το αν αυτός ταιριάζει με το δικό σου. Μερικοί άντρες είναι υπέροχοι εραστές σε μία ρομαντική σχέση, αλλά απαράδεκτοι σύζυγοι. Μετρικές γυναίκες είναι θαυμάσιες σύντροφοι «μερικής απασχόλησης» αλλά απαίσιες σύζυγοι «πλήρους απασχόλησης». Μπορεί να χαίρεσαι που αγαπάς κάποιον, αλλά να απεχθάνεσαι να ζεις μαζί του. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι ο τρόπος ζωής του συντρόφου σου δεν ταιριάζει με το δικό σου, κάτι το οποίο δεν θα το γνώριζες αν δεν μοιραζόσασταν τον ίδιο χώρο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
3.  Ανακαλύπτεις πόσο ικανός είναι ο σύντροφος σου για μία πραγματική συνύπαρξη. Το να ζεις μαζί με κάποιον απαιτεί να μοιράζεσαι δύναμη και έλεγχο απαιτεί συγκατάβαση και ευελιξία. Ίσως να μη μάθουμε όσο ικανός ή πρόθυμος είναι ο σύντροφός μας για μία πραγματική συμβίωση έως ότου αποφασίσουμε να αφοσιωθούμε σε μία κοινή ζωή. Μόνο όταν έχεις να πάρεις από κοινού αποφάσεις για τα οικονομικά, την τροφή τις απαιτήσεις του νοικοκυριού, τις υποχρεώσεις κλπ ανακαλύπτεις τι είδους «συμπαίκτης» είναι ο σύντροφός σου.


Τα μειονεκτήματα της συγκατοίκησης
1. Πολλά ζευγάρια συγκατοικούν για λάθος λόγους, Αυτοί είναι είτε επειδή θέλουν να μαζέψουν χρήματα είτε επειδή το σπίτι του ενός είναι καλύτερο από του άλλου… Αν η σχέση δεν είναι έτοιμη να αντέξει την πίεση της συγκατοίκησης, μπορεί να διαλυθεί κάτω από την ένταση που προκαλεί η ανωριμότητα.

2. Αν η συγκατοίκηση για έναν από τους δύο είναι αυτοσκοπός και θεωρείται «κατόρθωμα», τότε το μέλος αυτό του ζευγαριού αντιμετωπίζει το ρίσκο να «τεμπελιάσει» συναισθηματικά μέσα στη σχέση και έτσι να την παραμελήσει.

3. Μερικοί άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση είναι πιθανό να κρυφτούν πίσω από τη συγκατοίκηση για να μπορούν να απολαμβάνουν τη στενή σχέση, αλλά συγχρόνως να αποφεύγουν να δηλώσουν τη τελική τους δέσμευση με το γάμο. Γι’ αυτό προτείνω να τοποθετείται ένα όριο συγκατοίκησης (εννέα μήνες ή ένας χρόνος), ώστε η σχέση να αξιολογείται και να αποφασίζεται κατά  πόσο το ζευγάρι είναι έτοιμο για γάμο. Μην ξεχνάτε: η συγκατοίκηση είναι απλώς ένα μέσο για να διαπιστώσει το ζευγάρι ότι μπορεί να ζει μαζί!

star.gr