Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Είσαι επιλεκτική στην επιλογή συντρόφου ή απλά υπερβάλλεις;

Είσαι επιλεκτική στην επιλογή συντρόφου ή απλά υπερβάλλεις;«Είμαι 30 χρονών, ελεύθερη και αντιμετωπίζω μεγάλη δυσκολία στο να βρω το σωστό άνθρωπο για να περάσουμε μαζί τη ζωή μας. Όλοι οι φίλοι με κατηγορούν ότι είμαι πολύ «επιλεκτική» και με προειδοποιούν ότι ποτέ δεν θα βρω κάποιον αν δεν συμβιβαστώ. Φοβάμαι όμως ότι αν δεν είμαι προσεκτική θα καταλήξω με κάποιον που δεν είναι ο σωστός για μένα…»

 

Κατ’ αρχάς θα σας εξηγήσω τι σημαίνει «επιλεκτικός»: βρίσκετε λόγου χάρη, ένα μελλοντικό σύντροφο που έχει όλες τις χάρες και την ποιότητα που ζητάτε και «κολλάτε» στο γεγονός ότι εσείς λατρεύετε το τένις και εκείνος όχι. Έτσι, τον απορρίπτετε… Η από την άλλη, συναντάτε κάποιον που σας αρέσει, αλλά θεωρείτε πως, για να είστε μαζί, πρέπει πρώτα να χάσει 10 κιλά. Στην ουσία, κάποιος είναι πολύ «επιλεκτικός» όταν ενοχλείται από μικροπράγματα , που δεν βλάπτουν τον πυρήνα της σχέσης και τα χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για ν’ αποφύγει τη δέσμευση.

«Θα σε απορρίψω  προτού σου δώσω την ευκαιρία να με απορρίψεις πρώτα εσύ…»
Αυτό το ρητό ίσως περιγράφει πολύ καλά όποιον έχει τέτοια συμπεριφορά. Αν λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα, τότε χρειάζεται να ψάξετε να βρείτε τον πραγματικό φόβο που υποβόσκει και σας κάνει να προβάλλετε μία τέτοια «επιλεκτική» συμπεριφορά και αρνητική στάση.

Δεν ξέρω αν εσείς ανήκετε σ’αυτή την κατηγορία, φαίνεται όμως να «κρατιέστε» και να περιμένετε εκείνο το πρόσωπο με το οποίο πραγματικά θα θέλατε να περάσετε μαζί την υπόλοιπη ζωή σας… Εκείνο με το οποίο θα είστε «συμβατή» στις πιο σημαντικές παραμέτρους της ζωής σας. Ορίστε λοιπόν δέκα παράμετροι που είναι σημαντικές και καθοριστικές για τη σχέση και τις οποίες πρέπει να εξετάζετε σε κάποιο πιθανό μελλοντικό σύντροφο.

1. Σωματική διάπλαση: εμφάνιση, διατροφικές συνήθειες, προσωπική φόρμα κλπ
2. Συναισθηματική διάπλαση: στάση απέναντι στις σχέσεις, τρυφερότητα, ικανότητα να εκφράζει συναισθήματα, αν είναι σχολαστικός, διαλλακτικός, αν έχει κατανόηση και αν είναι συμπονετικός και καλοσυνάτος.
3. Κοινωνική συμπεριφορά: χαρακτηριστικά προσωπικότητας, πως δηλαδή αντιδρά και συμπεριφέρεται στην κοινωνία και με ποιον τρόπο στέκεται στον κύκλο του.
4. Πνευματικό προφίλ: μορφωτικό επίπεδο, στάση απέναντι στη μάθηση, δημιουργικές και πολιτισμικές εμπειρίες. Αν ασχολείται με τη μελέτη, αν του αρέσει να μαθαίνει καινούργια πράγματα, ακόμη και αν του αρέσουν τα ταξίδια.
5. Σεξουαλική συμπεριφορά: ερωτικές εμπειρίες, επιδόσεις, ικανότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες καθώς και στάση απέναντι στα ζητήματα του σεξ (μονογαμία, ταμπού κλπ)
6. Επικοινωνιακό προφίλ: το πώς επικοινωνεί και συμπεριφέρεται.
7. Επαγγελματικό/οικονομικό προφίλ: η σχέση με το χρήμα, η στάση απέναντι στην επιτυχία, οι εργασιακές και οργανωτικές συνήθειες. Αν είναι δημιουργικός ή απλώς δουλεύει γιατί έτσι πρέπει. Αν έχει όνειρα για το μέλλον.
8. Προσωπική πρόοδος: οι τάσεις για προσωπική βελτίωση, η προθυμία να δουλέψει πάνω στη σχέση, η ικανότητα και το κίνητρο να αλλάξει τον εαυτό του.
9. Φιλοσοφικό προφίλ: η στάση του απέναντι στην υπέρτατη δύναμη (πνευματική, θρησκευτική), η φιλοσοφία του για τη ζωή, οι απόψεις του για την ηθική.
10. Ενασχολήσεις και ενδιαφέροντα: τι του αρέσει και πόσο πρόθυμος είναι να διευρύνει τους ορίζοντές του.
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο (κι ούτε εύκολο!) να υπάρχει ολική συμβατότητα σε όλες αυτές τις παραμέτρους, αλλά σίγουρα, σ’ εκείνες που είναι πιο σημαντικές για εσάς θα πρέπει να υπάρχει ταύτιση. Θα ήταν καλύτερα να οι άνθρωποι ήταν περισσότερο επιλεκτικοί. Θα είχαμε λιγότερα διαζύγια και δυσλειτουργικές σχέσεις. Μην επιτρέπετε λοιπόν στον εαυτό σας να πιέζεται από την οικογένεια ή τους φίλους, γιατί αυτό που έχετε στην καρδιά σας είναι το πιο σημαντικό. Μην ενδώσετε στο ψευτοκατασκευασμένο κοινωνικά «βιολογικό ρολόι» το οποίο  λέει ότι «πρέπει» να παντρευτείτε πριν από κάποια ηλικία. Θυμηθείτε ότι κάπου σας περιμένει η αδελφή ψυχή, που δεν θέλει να εγκαταλείψετε την αναζήτηση μέχρι να τη βρείτε. Και όταν ανακαλύψετε αυτή την αδερφή ψυχή, γνωρίζω ότι θα νιώσετε πως άξιζε που περιμένατε και ότι δεν θα σας νοιάζει όσο καιρό και αν πήρε!