Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ







Οι μέρες του προεκλογικού αγώνα κορυφώνονται, οι δυνάμεις, ψυχικές και σωματικές, επιβάλλεται να είναι στο απόγειο, οι υποχρεώσεις αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλες και ο οργανισμός πρέπει να είναι θωρακισμένος ενάντια στην εξάντληση και την υπερκόπωση.
 
Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ημέρες οι υποψήφιοι των εκλογών είναι σε μία διαρκή κατάσταση εγρήγορσης, άγχους και ψυχοσωματικού αναβρασμού, επομένως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην υποστεί ο οργανισμός τους κάποιο σοκ, είτε από αδυναμία , είτε από έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών.
 
Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι βασικοί κανόνες και συμβουλές, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν διατροφικά αλώβητοι, από τη δύσκολη αυτήν περίοδο:
 
* Αποφύγετε τα σχεδόν καθημερινά βραδινά τραπέζια και γεύματα, τα οποία συνήθως είναι πλούσια σε λιπαρά. Εννοείται ότι είναι μέρος του προεκλογικού σας αγώνα, αλλά αρκεστείτε σε μία μικρή ποσότητα φαγητού και ένα ποτήρι κρασί.
 
* Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, γιατί ποιος ξέρει πότε θα ξαναφάτε μέσα στην ημέρα… Συνίσταται ένα μπολ γάλα με δημητριακά, για μεγάλη ποσότητα ενέργειας, ή  ένα τοστ με ένα ποτήρι χυμό.
 
* Αποφύγετε την συχνή λήψη καφέ, διότι ως γνωστόν επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα και ανεβάζει την πίεση. Προτιμήστε τον καφέ φίλτρου ή τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ.
 
* Αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κυρίως τις βραδινές ώρες, όπου νομίζετε ότι σας χαλαρώνουν. Σας γεμίζουν με περίσσεια ποσότητα λίπους και επηρεάζουν την αντικειμενική σας κρίση και εκτίμηση.
 
* Καθιερώστε το γνωστό ρητό – δόγμα της Διαιτολογίας «μικρά και συχνά γεύματα », με την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μικρογευμάτων μέσα στην ημέρα. Το όφελος θα είναι διπλό, αφού και δεν θα νιώθετε πείνα στη διάρκεια του 24ώρου, αλλά και δεν θα έχετε υπερκορεσμό, δηλαδή φούσκωμα.
 
* Φροντίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο να είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, διότι αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού.
 
* Ενισχύστε την ενέργειά σας με υδατάνθρακες χαμηλούς σε λιπαρά και θερμίδες, όπως γλυκά κουταλιού, μέλι, δημητριακά, κράκερς ή παξιμάδια, κέικ, ξηρούς καρπούς και όχι με γλυκά, σοκολάτες, παγωτά κτλ.
 
* Καταναλώστε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, για να αποφύγετε τυχόν αφυδάτωση του οργανισμού σας.
 
* Αν οι υποχρεώσεις σας δεν σας επιτρέπουν να έχετε κυρίως γεύμα το μεσημέρι, επιλέξτε κάτι γρήγορο, αλλά όχι λιπαρό. Συνίστανται:
 
 - 2 σουβλάκια κοτόπουλο με 1 σαλάτα εποχής και 1 φ. ψωμί  
 - 2 σουβλάκια χοιρινό (χωρίς τα λίπη) με 1 σαλάτα εποχής και 1 φ. ψωμί
 - 1 πίτα με σουβλάκι και ντομάτα με 1 σαλάτα εποχής
 - 1 κρέπα με τυρί και γαλοπούλα ( πιπεριά και μανιτάρια ) και 1 σαλάτα εποχής
 - 1 μπαγκέτα με τυρί και γαλοπούλα – 1 γιαούρτι 2% και 1 φρούτο
 - 1 σαλάτα Καίσαρα με κοτόπουλο με 1 φ. ψωμί
 - 1 αραβική πίτα με τυρί και γαλοπούλα με 1 σαλάτα εποχής
 
* Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας με την λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος, απαραίτητο για την πλήρη κάλυψη των θρεπτικών συστατικών.

Γιάννης Ηλίας 
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος