Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Παρουσίαση του μοντέλου αξιολόγησης της Π.Ε Αργολίδας





















 Παρουσίαση του μοντέλου αξιολόγησης της ΠΕ Αργολίδας πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Α.Χειβιδόπουλου και των υπαλλήλων των υπηρεσιών της ΠΕ, από τον Θάνο Κριεμάδη που είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διδάσκει Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας και Στρατηγικό Προγραμματισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (European Institute for Public Administration) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Διοίκησης Ποιότητας (European Foundation for Quality Management) έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο αξιολόγησης των Δημοσίων Υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ονομάζεται ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΠΑ).

Το ΚΠΑ έχει ως κύριο σκοπό: (α) να διευκολύνει την αξιολόγηση μίας Δημόσιας Υπηρεσίας ώστε να αποτυπωθεί επαρκώς η υφιστάμενη κατάσταση εντοπίζοντας τα ισχυρά σημεία της Δημόσιας Υπηρεσίας και τα σημεία εκείνα που χρειάζονται βελτίωση, (β) να σχεδιαστούν δράσεις βελτίωσης βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, και (γ) να εισαγάγει στη δημόσια διοίκηση τις αρχές της Διοικητικής Αριστείας του πιο προηγμένου συστήματος διοίκησης παγκόσμια. Επομένως, το ΚΠΑ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της επίδοσης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, το ΚΠΑ παρέχει μία αξιολόγηση βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία, δηλαδή σε ένα σύνολο κριτηρίων που έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά από όλο τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Τομέα και είναι σύμφωνα με τις αρχές και πρακτικές της Διοικητικής Επιστήμης. Τα κριτήρια αυτά, σύμφωνα με τα οποία αξιολογείται μία Δημόσια Υπηρεσία, είναι τα παρακάτω:

1. Ηγεσία-Διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

2. Στρατηγική και προγραμματισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας.

3. Ανθρώπινο δυναμικό.

4. Πόροι και Συνεργασίες.

5. Διοικητικές Διαδικασίες.

6. Μέτρηση αποτελεσμάτων σχετικά με την ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού από την γενικότερη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Δημόσιας Διοίκησης.

7. Μέτρηση αποτελεσμάτων σχετικά με την ικανοποίηση του πολίτη / αποδέκτη από τις παρεχόμενες υπηρεσίες που παρέχει η Δημόσια Υπηρεσία.

8. Μέτρηση αποτελεσμάτων σχετικά με την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας από την λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας.

9. Μέτρηση των κυρίων αποτελεσμάτων επίδοσης που επιτυγχάνει η Δημόσια Υπηρεσία

Η προτεινόμενη έρευνα έχει ως σκοπό της να εξετάσει το βαθμό στον οποίο εφαρμόζονται τα κριτήρια που συνιστούν το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοικητικής Αριστείας (European Business Excellence Model) στις Δημόσιες Υπηρεσίες (ΔΥ) της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Η έρευνα θα μελετήσει τις ΔΥ της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας ως προς τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Διοικητικής Αριστείας, θα εξεύρει τα ισχυρά σημεία και τα σημεία προς βελτίωση των ΔΥ και θα προτείνει Σχέδια Βελτίωσης με απώτερο στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ποιότητας των ΔΥ.

Η χρησιμότητα της έρευνας αυτής είναι μεγάλη για τις ΔΥ της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας αφού βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των ΔΥ θα διαμορφωθούν Σχέδια Βελτίωσης για τις ΔΥ. Επίσης, θα διευκολυνθεί η μεταφορά των καλών πρακτικών (best practices) και της τεχνογνωσίας στις ΔΥ (μέσω της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης με σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων σε όλα τα στελέχη των ΔΥ αλλά και στη συνέχεια με την πραγματοποίηση ειδικών Σεμιναρίων και συμβουλευτικών δράσεων) ώστε όλα τα στελέχη να γνωρίσουν τη θεωρητική αλλά και πρακτική πλευρά (μέθοδοι και εργαλεία) της Διοικητικής Επιστήμης και της συνεχούς βελτίωσης της λειτουργίας των ΔΥ.
 http://www.argolikeseidhseis.gr/