Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ











Το χαμόγελο δείχνει όλη την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, φωτίζει το πρόσωπο. Το στόμα είναι από τα  πρώτα  χαρακτηριστικά που παρατηρεί κάνεις σε έναν άνθρωπο. Το χρώμα, το σχήμα και η θέση των δοντιών θεωρούνται από τους ανθρώπους ως τα σημαντικότερα στοιχεία τα οποία καθορίζουν τα «όμορφα δόντια».





 Λευκά δόντια, σημαίνει υγιή δόντια!
Από τι επηρεάζεται το χρώμα των δοντιών;
Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από τροφές πλούσιες σε τανίνη όπως ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Το τσιγάρο, η χλωρεξιδίνη (αντισηπτικός παράγοντας που περιέχεται σε πολλά στοματικά διαλύματα) και ο σίδηρος, δημιουργούν έντονες χρωστικές στα δόντια. Οι εσωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από νέκρωση του δοντιού (μετά την απονεύρωση το δόντι «μαυρίζει»), από την τερηδόνα, από το οδοντιατρικό αμάλγαμα ‘’μαύρο σφράγισμα’’ , από διάφορα αντιβιοτικά και από την πάροδο της ηλικίας.
Τρόποι λεύκανσης δοντιών
Η λεύκανση δοντιών μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο ή/και στο σπίτι και να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι. Στις περισσότερες περιπτώσεις λεύκανσης γίνεται εφαρμογή στην επιφάνεια του δοντιού ενός διαλύματος λεύκανσης (υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου, σε διαφορετικές, κατά περίσταση, περιεκτικότητα) που έχει τη μορφή ζελέ. Το υλικό αυτό, αφού τοποθετηθεί στην επιφάνεια του δοντιού αυτοενεργοποιείται ή ενισχύεται η δράση του με την χρήση ειδικής συχνότητας φωτός (laser, ειδικές λάμπες λεύκανσης, αλογόνου, ,led κ.α.).
Λεύκανση δοντιών, ανεπιθύμητες ενέργειες
Η λεύκανση είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος για τα δόντια, πάντα υπό την επίβλεψη και τη σύμφωνη γνώμη του οδοντιάτρου, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει η λεύκανση. Για το λόγο αυτό απαιτείται πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό. Ωστόσο παρόλο που οι  παρενέργειες της λεύκανσης είναι σπάνιες τα δόντια ορισμένων ασθενών (σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 7%) είναι πιθανό να γίνουν πιο ευαίσθητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα (2-3 ημέρες). Πιθανό είναι επίσης να προκληθεί ένας παροδικός ελαφρύς ερεθισμός των ούλων (σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 1%).
Διάρκεια του αποτελέσματος
Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από τις επίκτητες διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου - τσάι, κόκκινο κρασί, καφέ, συνεχής λήψη σιδήρου, κάπνισμα, αναψυκτικά τύπου cola. 
Επίσης, το κλινικό πρωτόκολλο προβλέπει για την μακροχρόνια διατήρηση του αρχικού αποτελέσματος, διήμερη ή τριήμερη εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα από τον ασθενή στο σπίτι του μετά τα δύο πρώτα χρόνια από την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση όχι μόνο για την αισθητική του χαμόγελου μας, αλλά και για την υγεία του, είναι ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών στον οδοντίατρο μία με δύο φορές τον χρόνο.
Λευκαντικές οδοντόκρεμες ή/και προϊόντα
Προσοχή απαιτείται και στην χρήση λευκαντικών οδοντόπαστων. Οι περισσότερες έχουν μεγάλους αποτρεπτικούς κόκκους σαν «άμμο», οι οποίες σε καθημερινή χρήση καταστρέφουν την αδαμαντίνη μας. Η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε 2 φορές την εβδομάδα.                                                                               
Συνιστάται αποχή από την χρήση προϊόντων λεύκανσης, που πωλούνται ανεξέλεγκτα στα super markets και τοποθετούνται στα δόντια με πινελάκι ή με ταινίες. Εκτός του ότι προκαλούν εγκαύματα στα ούλα, καταστρέφουν και την αδαμαντίνη. Εάν υπάρχουν προσθετικές εργασίες ή λευκά σφραγίσματα στα μπροστινά μας δόντια, συστήνεται η αντικατάστασή τους, γιατί η λεύκανση, γίνεται μόνο στα φυσικά μας δόντια.
Κατάλληλη ηλικία
Από 18 ετών και μετά. Συνήθως γίνεται σε 6-8 δόντια στην άνω γνάθο και 6-8 δόντια στην κάτω γνάθο, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιοχρωμία στο χαμόγελο. 
Κωνσταντίνος Μπιστολάκης
Χειρουργός Οδοντίατρος
 Πανεπιστημίου Αθηνών