Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Μαρινάδα για ψητά Γκόγκες Τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

 

Μαρινάδα για ψητά

Μαρινάδα για ψητά


Υλικά

Για 4-6 άτομα

Αλάτι, πιπέρι
Δυόσμο
Μείγμα για μπάρμπεκιου
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Ελαιόλαδο



Γκόγκες


   Σας παρουσιάζουμε συνταγές μαγειρικής που προέρχονται από τη Λακωνική παράδοση και βασίζονται στα αγνά προϊόντα της Λακωνικής γης.
Γκόγκες
Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
νερό
Παρασκευή
Σε ένα δοχείο ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και διαδοχικά νερό ώσπου να γίνει η ζύμη μας σφικτή. Αφού ζυμωθεί καλά σκεπάζουμε το δοχείο και το αφήνουμε μισή ώρα περίπου να φουσκώσει.
Ύστερα παίρνουμε λίγο λίγο ζυμάρι και το πλάθουμε κατά μήκος (σχηματίζοντας μπαστουνάκια) ώσπου να το φθάσουμε στο πάχος ενός δακτύλου, τότε κόβουμε κάθετα τη ζύμη μας (ανά τρία δάκτυλα περίπου) και πιέζουμε με τον αντίχειρα κάθε κομματάκι της ζύμης δίνοντας την μορφή κοχυλιού.
Τα βράζουμε σε πολύ νερό, αλατισμένο και τα βγάζουμε όταν αυτά ανέβουν στην επιφάνεια.
Αφού σουρώσουμε τα ζυμαρικά ανακατεύουμε με μυζήθρα και περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.
Σερβίρονται συνήθως με κοκκινιστό ή ψητό κρέας αλλά και μόνα τους.


Τρεμουλιαστό γαλακτομπούrεκο








Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα σπιτικό, αφράτο και µυρωδάτο γαλακτομπούρεκο; Στο συγκεκριμένο, κανείς! Συνταγή της κας Βούλας Κουτσού από το Γαλαξίδι που µου την εμπιστεύτηκε µε όλη της την αγάπη για να την μοιραστώ μαζί σας.
Για την κρέμα: Βάζουμε το γάλα µε τη ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε. Βάζουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι σ’ αυτά και ανακατεύουμε µε σύρμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες. Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα (2 φλ. τσαγιού) και το ρίχνουμε στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα µε το γάλα και ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά 9 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα (ραντίζοντας µε το βούτυρο) και φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά έξω από το ταψί. Ρίχνουμε την κρέμα στα στρωμένα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα, βουτυρωμένα. Με σπάτουλα μπήγουμε τις άκρες κάτω από το γαλακτομπούρεκο.
Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. Περιχύνουμε µε το υπόλοιπο βούτυρο τις χαρακιές. Ραντίζουμε µε λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε.
Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.  Δεν ανακατεύουμε ξανά όταν αρχίσει να βράζει! Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 8΄. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και σιροπιάζουμε το γλυκό.
Σηµείωση: Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο Βηρυτού, είναι περίπου 14 φύλλα. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας, είναι περίπου 11 φύλλα. Ό,τι φύλλο και αν βάλετε, να θυμάστε να κρατήσετε 4-5 φύλλα για να σκεπάσετε το γαλακτομπούρεκο.




μερίδες 14

Υλικά


  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
  • 150 γραµµ. φρέσκο βούτυρο (για τα φύλλα) λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 4 αυγά
  • 6 κρόκοι
  • 100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 βανίλιες
  • 200 γραµµ. ζάχαρη
  • Για το σιρόπι
  • 700 γραµµ. ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2 λεμονόκουπες στυμμένες