Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Πανεύκολα ψωµάκια για πρωινό



Πιο γρήγορα θα τα φτιάξετε και θα τα ψήσετε από το να πεταχτείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας να αγοράσετε έτοιμο ψωμί. Τα φτιάχνω κάθε Κυριακή πρωί και τα απολαμβάνουμε με βούτυρο και μαρμελάδα. Φανταστικά!
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, τηζάχαρη και σκορπάμε το βούτυρο με δύο κουταλάκια εδώ και εκεί πάνω στο αλεύρι. Με τα δάχτυλα τρίβουμε τα υλικά να γίνουν όπως η βρεγμένη άμμος. Διαλύουμε το αλάτι στο γάλα. Με ένα κουτάλι κάνουμε λακκούβα στη μέση των υλικών και ρίχνουμε το γάλα. Με τη λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε τα υλικά κάνοντας κάθετες κινήσεις, σαν να τα κόβουμε. Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται σε μπάλα τη ζυμώνουμε με το χέρι μας. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ αφράτη και να έχει υγρασία χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν είναι σκληρή, ραντίζουμε λίγες σταγόνες νερό. Την κάνουμε μια μπάλα. Την πατάμε στον  πάγκο με την παλάμη να γίνει χοντρό φύλλο με 2 εκ. ύψος. Βουτυρώνουμε ελαφρά μικρό ταψάκι με διάμετρο όσο και η ζύμη (περίπου 20 εκ.). Με μικρό κουπ πατ, 4,5 εκ., ή με κοφτερό μαχαίρι (βουτηγμένο σε αλεύρι γιατί η ζύμη είναι ελαφρώς υγρή) κόβουμε δισκάκια ζύμης. Τα τοποθετούμε το ένα κολλητά με το άλλο στο ταψάκι. Πρέπει να είναι κολλημένα τα μπαλάκια ζύμης και μικρό το ταψάκι για να πάρουν ύψος κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφού τα βάλουμε όλα στο ταψί, αλείφουμε με πινέλο λίγο γάλα στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 30΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Αν θέλουμε, αφού τα αλείψουμε με γάλα, πασπαλίζουμε κανέλα και ζάχαρη. Τρώγονται ζεστά-καυτά- μόλις βγουν από το φούρνο και είναι τέλεια με μαρμελάδα ή πραλίνα.

μερίδες 12
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά

Υλικά


  • 400 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 γεμάτη κ. σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/3 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
  argiro.gr