Ένα άγγιγμα, ένα χάδι ή ακόμη και απλώς παρατεταμένη οπτική επαφή, αρκούν με τη βοήθεια της αυθυποβολής, για να ερωτευτούμε τρελά!
Πάνω από σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο καθηγητής Άρθουρ Αρόν, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης έκανε το εξής πείραμα: Ζήτησε από ζεύγη αγνώστων (έναν άνδρα και μια γυναίκα), να περάσουν λίγο χρόνο κάνοντας ο ένας στον άλλο προσωπικές ερωτήσεις (π.χ. ποια ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες για κάποιον;) και να μοιραστούν προσωπικές τους εμπειρίες και σκέψεις. Μετά, τους ζητούσε να κοιτάζονται στα μάτια για περίπου 40 λεπτά. Το αποτέλεσμα; Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τα συναισθήματά τους, ανέφεραν πως ένιωσαν μια «βαθιά έλξη» για το άτομο που είχαν απέναντί τους. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, η έλξη ήταν τόσο ισχυρή που οδήγησε τα ζευγάρια ακόμη και σε γάμο! Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές παρόμοιες έρευνες και τα αποτελέσματα ήταν πάντα ίδια «Το να συμπεριφερόμαστε σαν ερωτευμένοι μας κάνει να ερωτευόμαστε αληθινά!». Άρα, οι ερευνητές καταλήγουν πως ο έρωτας είναι ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή η σκέψη φέρνει το συναίσθημα και το συναίσθημα τη σκέψη.
Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται και από τη βιολογία. Όταν ερωτευόμαστε, απελευθερώνεται μια ορμόνη η ‘ντοπαμίνη’, γνωστή και ως ορμόνη της ευχαρίστησης και μας ωθεί να αναζητήσουμε ακόμη περισσότερη ευχαρίστηση, όπως αυτή που προσφέρει η σωματική επαφή και το σεξ. Στη συνέχεια, η ορμόνη ωκυτοκίνη που μπαίνει στο παιχνίδι του έρωτα μετά την «έκρηξη» της ντοπαμίνης, μας παρακινεί να δενόμαστε συναισθηματικά με τον/την σύντροφό μας.
Τώρα, εάν επανειλημμένως σκεφτόμαστε κάποιον ως το αντικείμενο του πόθου μας, ακόμη και εάν δε νιώθουμε ερωτικά απέναντί του, ο εγκέφαλός μας ξεκινά να εκκρίνει ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε έλξη για το συγκεκριμένο άτομο και διάθεση για σεξ δηλαδή, γίνεται πραγματικά το αντικείμενο του πόθου μας! Αλλά και αντίστροφα, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, απελευθερώνονται ορμόνες που μας «εθίζουν» στην ευχαρίστηση μέσω περαιτέρω σεξουαλικών επαφών, αλλά και ορμόνες που μας κάνουν να δενόμαστε συναισθηματικά. Με λίγα λόγια, μετά το σεξ μπορεί να καταλήξουμε … ερωτευμένοι!
Αυτή η ανακάλυψη, φέρνει τα πάνω-κάτω στον τομέα των σχέσεων, καθώς, ουσιαστικά, αποκαλύπτει πως -όχι μόνο μπορούμε να ερωτευτούμε όποιον θέλουμε, μέσω της αυθυποβολής, αλλά πως, αν νιώθουμε πως η μακροχρόνια σχέση μας βρίσκεται σε τέλμα, μπορούμε να …ξανανάψουμε τη σπίθα του έρωτα, ενεργοποιώντας νευροχημικές διεργασίες μέσω της σεξουαλικής επαφής, αρκεί να το θέλουμε. Μάλιστα, πολλοί σύμβουλοι γάμου προτρέπουν ζευγάρια που έχουν απομακρυνθεί, να έρχονται σε σεξουαλική επαφή, ακόμα κι αν δεν το αισθάνονται. Αυτή η πρακτική είναι αλάνθαστη κι έχει σώσει πολλούς γάμους, γιατί τρώγοντας έρχεται η όρεξη… και με τη σφραγίδα της επιστήμης.
faysbook.gr