Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η άσκηση καταπολεμά τις πέτρες στη χολή

Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ανάγκη για συστηματική γυμναστική στην καθημερινότητά μας, αφού εκτός από... τα οφέλη στη σιλουέτα μας, κάνει καλό και στον οργανισμό μας.

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν σε 25.000 εθελοντές διαπίστωσαν πως μειώνει πάρα πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, δηλαδή της χολολιθίασης όπως είναι η επιστημονική ονομασία.

Η εμφάνιση χολόλιθων είναι πολύ συχνή και ακόμα πιο επώδυνη στο περίπου 30% των περιπτώσεων που προκαλούνται συμπτώματα.

Όπως έδειξε η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, όσοι εθελοντές γυμνάζονταν περισσότερο απ' όλους είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθιηση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές η προστατευτική δράση της άσκησης πιθανώς οφείλεται στο ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης που περιέχονται στη χολή που είναι το έκκριμα της χοληδόχου κύστης όπου αναπτύσσονται οι πέτρες.

Η συστηματική γυμναστική αυξάνει επίσης τα επίπεδα της "καλής" (HDL) χοληστερόλης και συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου παράγοντες που επίσης μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου χολολιθίασης.

Οι χολόλιθοι σχηματίζονται από τη χολή και σε γενικές γραμμές αποτελούνται από χοληστερόλη.

Υπολογίζεται ότι περίπου μία γυναίκα στις τρεις και ένας άντρας στους έξι εμφανίζει χολόλιθους κάποια στιγμή της ζωής του, αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένοι μετά τη μέση ηλικία.