Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μπούτι χοιρινό γλασαρισμένο και πουρές γλυκοπατάτας










Πέντε λεπτά προετοιμασίας αρκούν γι' αυτό το υπέροχα μελωμένο γουρουνόπουλο. Ιδανική λύση για εσάς που δεν θέλετε να περάσετε πολύ χρόνο στην κουζίνα!
Με μυτερό μαχαίρι τρυπάμε την πέτσα και μπήγουμε τις φέτες σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε καλά το μπούτι και το βάζουμε σε ρηχό ταψί ή λαμαρίνα. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 30΄, να ροδίσει. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC και σκεπάζουμε καλά το μπούτι (με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄. Τότε αλείφουμε το μπούτι με το μέλι, το περιχύνουμε με τους χυμούς, προσθέτουμε και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄. Αλείφουμε συχνά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού. Όταν ψηθεί το αφήνουμε σκεπασμένο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς που βγαίνουν στην επιφάνεια με τη μορφή φυσαλίδων. Το σερβίρουμε ολόκληρο και κόβουμε φέτες στο τραπέζι.

Σημείωση: Να θυμάστε ότι όσα κιλά είναι το κρέας τόση ώρα θέλει ψήσιμο, συν τα 30΄ για το ρόδισμα στην αρχή.


μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 210 λεπτά

Υλικά


  • 1 μπούτι (περίπου 3 κιλά) γουρουνόπουλο (με την πέτσα)
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
  • 1/2 φλ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
  • 2 πορτοκάλια (χυμός)
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πουρές γλυκοπατάτας


Μία καταπληκτική, πεντανόστιμη γαρνιτούρα για όλα τα ψητά κρεατικά και τα πουλερικά της γιορτής!
Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό, περίπου για 40΄. Τρυπάμε με πιρούνι, κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε αφαιρώντας τυχόν ίνες που βρίσκονται κοντά στη φλούδα και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά, γιατί με το βράσιμο ρουφάνε πολύ νερό. Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή στο μίξερ. Σε αντικολλητική κατσαρόλα ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2΄. Προσθέτουμε και τον πουρέ, καθώς και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τον διατηρούμε ζεστό ως το γαρνίρισμα.

Σημείωση: Η ελληνική γλυκοπατάτα είναι πεντανόστιμη και έχει υπόλευκο χρώμα. Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε γλυκοπατάτα Αμερικής με χρώμα πορτοκαλί. Αναμείξτε τα δύο είδη, γιατί από την ελληνική θέλουμε τη γεύση της και από την Αμερικής το τέλειο πορτοκαλί χρώμα της.

μερίδες 10
Χρόνος Μαγειρέματος 50 λεπτά
Υλικά
  • 10 γλυκοπατάτες μεγάλες
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • argyro