Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ( επιμέλεια : Παναγιώτα Ζήκα )

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ( προτιμήστε το ζαγορίσιο )
2 λίτρα γάλα φρέσκο
3 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
4 αυγά
2 κουτ. σούπας βούτυρο ( προτιμήστε Δωδώνη ή adoro )
4 βανίλιες
1,5 φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη καστανή
1 πρέζα αλάτι
λάδι ή βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να βράσει . Μόλις αρχίσει να αχνίζει ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μισό . Ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο και ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει και κλείνουμε τελείως το μάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα . Προσθέτουμε το βούτυρο , τις βανίλιες και τα αυγά , τα οποία έχουμε πρώτα χτυπήσει σαν ομελέτα ανακατεύοντας διαρκώς . Ολοκληρώνουμε τη γέμιση της πίτας μας με το ξύσμα λεμονιού . Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ένα ταψί και στρώνουμε με τα φύλλα ( 7-8 φύλλα ) φροντίζοντας να περισσέψουν κάποια κομμάτια εκτός ταψιού και να τα γυρίσουμε στο τέλος . Ρίχνουμε τη γέμισή μας και γυρίζουμε τα κομμάτια των φύλλων που περισσεύουν . Πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε στους 180c για 35-45 λεπτά , μέχρι η πίτα μας να ροδίσει . Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα . Καλή σας απόλαυση!!!!