Είναι γνωστό και δυστυχώς δεν αποτελεί είδηση, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε στην Ελλάδα, η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ είναι η πρώτη που πλήττεται.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής) και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό, με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον Ηλία Κονδύλη και τον καθηγητή Αλέξη Μπένο, συσχέτισαν διαχρονικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας, Το θέμα δημοσιεύθηκε στο "American Journal of Public Health" (δείτε ΕΔΩ) και συσχέτισε διαχρονικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας με τις υπηρεσίες και το επίπεδο της παρεχόμενης Δημόσιας Υγείας. Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν ότι μια σειρά από δείκτες-κλειδιά για τη δημόσια υγεία έχουν επιδεινωθεί παράλληλα με την ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας.
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Οι ερευνητές αναφέρουν μια αυξανόμενη τάση στις αυτοκτονίες, τις ψυχικές παθήσεις, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις λοιμώδεις νόσους κ.α. Ακόμα επισημαίνουν ότι, λόγω της ανεργίας και της πτώσης των ατομικών εισοδημάτων, οι ασθενείς μείωσαν τις επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε η ζήτηση για τις υπηρεσίες των ήδη επιβαρυμένων δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη κονδυλίων απειλεί τη δημιουργική έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τα στερεί από νέους επιστήμονες. «Το νεανικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ένας παράγων- κλειδί για την ανάπτυξη, εξαφανίζεται ακριβώς όταν η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο»,επισημαίνεται στη σχετική έρευνα.