Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στο Ναύπλιο

 Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Έργου farmsUP!, για την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, διοργανώνεται συνέδριο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με τίτλο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου!», την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013, στο Ναύπλιο (Ξενοδοχείο Αμαλία).

Το εν λόγω συνέδριο, αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, αφιερωμένων στην ελληνική αγροτική επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα.

Ξεκινώντας από την Αλίαρτο Βοιωτίας, οι δράσεις του Έργου, υπό τη μορφή εκπαιδευτικών εργαστηρίων για αγρότες, συνεχίστηκαν στην Κονταριώτισσα Πιερίας, στις Σέρρες και τη Σκάλα Λακωνίας, με τελικό προορισμό το μεγάλο συνέδριο του Ναυπλίου.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως ομιλητές, εκπρόσωποι από σημαντικούς ευρωπαϊκούς, εθνικούς και τοπικούς φορείς, προσωπικότητες από τον επιστημονικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κόσμο, οι οποίοι θα μοιραστούν την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους με το κοινό. Τέσσερα παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια θα προσφέρουν πρακτικές και αποτελεσματικές γνώσεις στους συμμετέχοντες, ενώ η παρουσίαση των ιστοριών αγροτικής επιτυχίας θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους φιλόδοξους αγρό-επιχειρηματίες. Το συνέδριο θα καταλήξει σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, με την οποία και θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, κ. Τάσσος Χειβιδόπουλος και η Πρόεδρος της Μίλητος Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς & Περιχώρων, κα. Όλγα Σταυρόπουλου.

Παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις του farmsUP!, έχει δημιουργηθεί και η ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα www.farmsup.eu, η οποία φιλοξενεί 22 ευρωπαϊκά έργα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το farmsup.eu, παρέχει επίσης, πληροφορίες για το Έργο, καθώς και τη φόρμα εγγραφής στο συνέδριο του Ναυπλίου, το διαδραστικό παιχνίδι «Αλήθεια, πόσο επιχειρηματικά σκέφτεσαι;» και το διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας. Τέλος, η αφιερωμένη στο farmsUP! ιστοσελίδα, διαθέτει μια «έξυπνη» αναζήτηση, με την οποία οι επισκέπτες μπορούν να εντοπίσουν τα έργα εκείνα, που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες τους.

Λίγα λόγια για το farmsUP!

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέδωσαν στους ευρωπαίους αγρότες πλεόνασμα 12.6δις ευρώ για το 2012, 8.9δις περισσότερα σε σχέση με το 2011. Ταυτόχρονα, το ευρωπαϊκό γεωργικό εισόδημα παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα (+0.1%) για το 2012, μετά από μια συνεχή αύξηση την τελευταία επταετία (από το 2005 έχει παρατηρηθεί αύξηση 28.5%, Eurostat) και η αξία παραγωγής των βασικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 1.9% (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη, The 2012 Agricultural Year).

Στην Ελλάδα, και ειδικότερα κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013, έχουμε τόσο αύξηση στις τιμές εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, όσο και σημαντική αύξηση της τάξεως του +5,8% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στις συνολικές εξαγωγές της χώρας (Ελληνική Στατιστική Αρχή 2013 // Επεξεργασία στοιχείων: Όμιλος Alpha Bank).

Στη βάση αυτών των στοιχείων, διαφαίνεται ξεκάθαρα η δυναμική διεύρυνσης του αγροτικού κλάδου στη χώρα και οι προοπτικές του. Το ζητούμενο είναι η ενίσχυσή του με κατάλληλες πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να βελτιώσει τη συμμετοχή του στις προσδοκίες και τους στόχους για την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος μέχρι το 2022, το οποίο στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι κατά 17,5% υψηλότερο το 2022, σε σύγκριση με το μέσο εισόδημα της περιόδου 2008-2012 (Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU 2012-2022, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2012).
Σε μια εποχή όπου οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι πολύ περιορισμένες, η γεωργία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην ανεργία, προσφέροντας πράσινες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, εάν αυτή η ευκαιρία εργασίας, συνδυαστεί με επιχειρηματικές προσεγγίσεις και πρακτικές οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των γεωργικών διαδικασιών, θα μπορεί να αποτελέσει πηγή υψηλών εσόδων για τους αγρότες. Πράγμα που μοιάζει ακόμη πιο καίριο, τη στιγμή που το πραγματικό εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε κατά 1.0% το 2012 μετά από μια αύξηση 8.0% το 2011.

Για το σκοπό αυτό, το έργο farmsUP! ενθαρρύνει τους αγρότες να σκεφτούν περισσότερο ως επιχειρηματίες, να ενδυναμώσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και ικανότητες, εκμεταλλευόμενοι το διαθέσιμο υλικό εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρουν τα επιλεγμένα 22 ευρωπαϊκά έργα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της ΕΕ.

Αυτά τα 22 ευρωπαϊκά έργα σας προσφέρουν δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, με σκοπό να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι αγρό-επιχειρηματίες. Τα επιλεγμένα αυτά έργα ανταποκρίνονται άμεσα στην ανάγκη των αγροτών να αποκτήσουν γνώσεις και τεχνογνωσία σε διαφορετικούς τρόπους τυποποίησης και προώθησης των προϊόντων τους, να κερδίσουν την αναγνώριση που τους αξίζει, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και, ως αποτέλεσμα, να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, απλώς σκεπτόμενοι περισσότερο ως επιχειρηματίες.

Φύτεψε το «σπόρο» της επιχειρηματικότητας!

Λίγα λόγια για τους φορείς υλοποίησης

Το farmsUP! είναι ένα Έργο που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με ανάδοχο και συντονιστή την εταιρεία Μίλητος Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες, σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας mscomm, την Ένωση Ευρωπαίων Αγροτών, copa-cogeca και το Ινστιτούτο Μελετών Δια Βίου Εκπαίδευσης, Ι.ΜΕ.Δ.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.farmsup.eu

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ