Μια πολύ αξιόλογη και επίκαιρη Ημερίδα διοργανώνει ο δήμος Άργους
Μυκηνών σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Πελοποννήσου-Ομάδα Έρευνας για τη
Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ημερίδα θα
πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του επιμελητηρίου Αργολίδας (πλατεία
Δερβενακίων, Άργος) το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 09:00 π.μ. με τίτλο:
«Τρία χρόνια Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» : εμπειρίες και
προοπτικές».
Το πλήρες πρόγραμμα της Ημερίδας είναι το εξής:
09:00-09:30 Εγγραφές-προσέλευση
09:30-09:45 Χαιρετισμοί
Ομιλίες-Παρεμβάσεις
09:45-10:10 Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος
«Παγκόσμια διακυβέρνηση – Τοπική διακυβέρνηση»
10:10-10:30 Θεόδωρος N. Τσέκος.
«Προοπτικές για τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς: Ευρωπαϊκές εμπειρίες»
10:30-10:40 Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Παρέμβαση
10:40 -10:50 Δημήτρης Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους Μυκηνών: Παρέμβαση
10:50-11:00 Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλίου: Παρέμβαση
11:10- 11:20 Στέφανος Γ. Γιακουμάτος
«Στατιστική ανάλυση των στοιχείων έρευνας για την διοικητική μεταρρύθμιση του 2010»
11:20-11:40 Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου
«Αξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου «Νέα Αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –Πρόγραμμα Καλλικράτης»
11:40-11:50 Κώστας Γκάτζιος, Δήμαρχος Επιδαύρου: Παρέμβαση
11:50-12:00 Δημήτρης Καμιζής, Δήμαρχος Ερμιόνης: Παρέμβαση
Στη συνέχεια οι παριστάμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μικρών τοποθετήσεων-ερωτήσεων στους ομιλητές.
Στο μήνυμα του για την Ημερίδα ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος σημείωσε τα εξής:
«Καθώς πριν από λίγο καιρό πορευόμουν μαζί με άλλους συναδέλφους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ στους δρόμους της Αθήνας, εξέφραζα κι εγώ την αγωνία ενός ολόκληρου κόσμου για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μοιράζομαι την ίδια αγωνία με δεκάδες Δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με τους συμπατριώτες μου, σε μια καθημερινότητα γεμάτη ανατροπές και αβεβαιότητες. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη από τη μια με μια κεντρική εξουσία που θεσμοθετώντας επιβαρύνει διαρκώς τους Δήμους με νέα καθήκοντα χωρίς να τους διευκολύνει με οικονομικούς πόρους· από την άλλη, αντιμετωπίζει τις πρόσθετες ανάγκες των πολιτών που βιώνουν τη σημερινή κρίση με τρόπο δύσκολο έως και οδυνηρό καθώς η εργασία, η οικονομική σταθερότητα, η ανθρώπινη διαβίωση και γενικότερα η κοινωνική συνοχή αποτελούν έννοιες και καταστάσεις που το περιεχόμενό τους ανατρέπεται βάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε οδυνηρή δοκιμασία.
Η τελευταία μεγάλη Διοικητική μεταρρύθμιση του 2010 με την κωδική ονομασία «Καλλικράτης» δημιούργησε αρχικά προσδοκίες ως προς τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση του καλύτερου συντονισμού, της οργάνωσης και της καλύτερης διάθεσης και κατανομής υλικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού. Τρία χρόνια μετά βρισκόμαστε απέναντι σε μια εντελώς αντίθετη κατάσταση που εντείνει τις διοικητικές αδυναμίες, δεν δεσμεύει ή ακόμα αφαιρεί σημαντικούς πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το πρόσχημα του οργανωτικού ορθολογισμού την αποψιλώνει από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Έχουμε ήδη συμμετάσχει σε πολλές αναζητήσεις στα πλαίσια της ΚΕΔΕ για τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στα σημερινά αδιέξοδα. Έχουμε επίσης καταθέσει πολλές τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τις λύσεις αυτές και προσπαθούμε μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες να ενεργοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. ΕΣΠΑ) και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μην χαθούν οι όποιες αναπτυξιακές δυνατότητες παρουσιάζονται σήμερα. Φιλοξενούμε την Ημερίδα αυτή, επειδή ακριβώς επιθυμούμε οι αναζητήσεις αυτές να ανανεώνονται με νέα στοιχεία και να δημιουργούν μια βάση δεδομένων που θα βοηθήσει στην κατανόηση των σημερινών πολύπλοκων καταστάσεων. Θεωρούμε πως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού μας είναι μια σοβαρή ευκαιρία ανανέωσης ενός δημοκρατικού διαλόγου για τα θέματα που την απασχολούν, ώστε να κάνουμε βήματα προόδου προς όφελος όλων των πολιτών.»
Δημήτρης Καμπόσος
Δημαρχος Άργους Μυκηνών
Βιογραφικά εισηγητών
Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου
Η Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακών Θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-Κατεύθυνση Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ασχολήθηκε με το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας του ως νομικός σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. Το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο αναφέρεται στη τοπική αυτοδιοίκηση ως διοικητικού, πολιτικού και αναπτυξιακού θεσμού. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και σημαντικό αριθμό άρθρων για τη τοπική αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της.
Θεόδωρος Ν. Τσέκος
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών –Κατεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διοικητική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Amiens στην Γαλλία. Έχει χρηματίσει Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης ( ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ), Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην Θεσσαλονίκη (United Nations Thessaloniki Centre for Public Service Professionalism), Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Μονάδας Τεκμηρίωσης και Καινοτομίας του ΕΚΚΔΑ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Local Public Sector Reforms (LocRef) που μελετά τις εξελίξεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεντρώνει 47 πανεπιστήμια από 24 χώρες Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Αξιολόγηση των Διοικητικών Δομών στην Ελλάδα, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Καινοτομία στην Δημόσια Διοίκηση (Innovative Public Services Group- IPSG) και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της 1ηςΕυρωπαϊκής Συνδιάσκεψης για την Ποιότητα στην Δημόσια Διοίκηση στην Λισσαβώνα. Έχει διδάξει θέματα οργάνωσης, διασφάλισης ποιότητας δημοσίων υπηρεσιών, δημόσιας πολιτικής και διοικητικού εκσυγχρονισμού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς από το 1994. Έχει εργαστεί ως ερευνητής, σύμβουλος και εκπαιδευτής σε προγράμματα για τον διοικητικό εκσυγχρονισμό στην Ελλάδα και σε πολλές Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες. Τέλος, έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε διεθνή και εθνικά συνέδρια για θέματα οργάνωσης, διοίκησης και δημόσιας πολιτικής και έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για αντίστοιχα ζητήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στέφανος Γ. Γιακουμάτος
Σπούδασε Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Στατιστική (1997) καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος (2004) στην Στατιστική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Στατιστικής και των Ποσοτικών Μεθόδων στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και έχει διδάξει στο ΟΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα (Statistical Manager-Intralot AE, Statistical Analyst-TNSM και Quantos) καθώς και σαν στέλεχος Μεθοδολογίας της ΕΣΥΕ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις μεθόδους εκτίμησης μη-γραμμικών χρονολογικών σειρών, τις εφαρμογές των Μαρκοβιανών Αλυσίδων Μόντε Κάρλο,της Baysian Στατιστικής, και τις μεθόδους δειγματοληψίας. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Μεταξύ των προσφάτων δημοσιεύσεων του περιλαμβάνονται: An MCMC Convergence Diagnostic using Subsampling, Journal of Computational and Graphical Statistics, volume 8, number 3, 431-451. An application of three bivariate time varying volatility models, Applied stochastic models in business and industry,17, 121-133. Bayesian Analysis of the Unobserved ARCH Model. Statistics and Computing, vol. 15, pp. 103-111. Testing the Efficient Market Hypothesis in Greek Stock Exchang. Archives of Economic History. Conjugate Gibbs for some non-linear time series, Hercma '98: 4th Hellenic European Conference on Computer Mathematics and its applications, E.A. Lipitakis (Ed), pp. 479-486. Bayesian Stochastic Volatility Models, Archives of Economic History. Bayesian analysis of some Multivariate time varying volatility models, Submitted. Stochastic Volatility Model using Gibbs Sampler, Submitted. Sample of Greek population census data, Workshop “Integrating European Census Microdata”, Barcelona 25-26. IPUMS Project.
Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος
Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1972. Από το 2010 έχει εκλεγεί στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, με αντικείμενο τη Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, στη Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι. Πελοπονήσου, ενώ από το 2003 διδάσκει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τού τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά και εισηγήσεις του έχουν συμπεριληφθεί σε πρακτικά συνεδρίων. Το εαρινό εξάμηνο του 2012 είχε προσκληθεί να δώσει σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην Έδρα «Γ. Σεφέρης».Έχει υπάρξει μέλος της οργανωτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών συνεδρίων κι έχει επιμεληθεί τα πρακτικά τεσσάρων εξ αυτών. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα, ενώ είναι Γραμματέας Σύνταξης του ιστορικού περιοδικού της Νέας Εστίας, σύμβουλος έκδοσης της πολιτικής επιθεώρησης Foreign Affairs, The Hellenic Edition και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Φιλοσοφείν. Είναι επίσης τακτικός αρθρογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών.
Το πλήρες πρόγραμμα της Ημερίδας είναι το εξής:
09:00-09:30 Εγγραφές-προσέλευση
09:30-09:45 Χαιρετισμοί
Ομιλίες-Παρεμβάσεις
09:45-10:10 Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος
«Παγκόσμια διακυβέρνηση – Τοπική διακυβέρνηση»
10:10-10:30 Θεόδωρος N. Τσέκος.
«Προοπτικές για τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς: Ευρωπαϊκές εμπειρίες»
10:30-10:40 Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Παρέμβαση
10:40 -10:50 Δημήτρης Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους Μυκηνών: Παρέμβαση
10:50-11:00 Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλίου: Παρέμβαση
11:10- 11:20 Στέφανος Γ. Γιακουμάτος
«Στατιστική ανάλυση των στοιχείων έρευνας για την διοικητική μεταρρύθμιση του 2010»
11:20-11:40 Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου
«Αξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου «Νέα Αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –Πρόγραμμα Καλλικράτης»
11:40-11:50 Κώστας Γκάτζιος, Δήμαρχος Επιδαύρου: Παρέμβαση
11:50-12:00 Δημήτρης Καμιζής, Δήμαρχος Ερμιόνης: Παρέμβαση
Στη συνέχεια οι παριστάμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μικρών τοποθετήσεων-ερωτήσεων στους ομιλητές.
Στο μήνυμα του για την Ημερίδα ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος σημείωσε τα εξής:
«Καθώς πριν από λίγο καιρό πορευόμουν μαζί με άλλους συναδέλφους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ στους δρόμους της Αθήνας, εξέφραζα κι εγώ την αγωνία ενός ολόκληρου κόσμου για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μοιράζομαι την ίδια αγωνία με δεκάδες Δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με τους συμπατριώτες μου, σε μια καθημερινότητα γεμάτη ανατροπές και αβεβαιότητες. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη από τη μια με μια κεντρική εξουσία που θεσμοθετώντας επιβαρύνει διαρκώς τους Δήμους με νέα καθήκοντα χωρίς να τους διευκολύνει με οικονομικούς πόρους· από την άλλη, αντιμετωπίζει τις πρόσθετες ανάγκες των πολιτών που βιώνουν τη σημερινή κρίση με τρόπο δύσκολο έως και οδυνηρό καθώς η εργασία, η οικονομική σταθερότητα, η ανθρώπινη διαβίωση και γενικότερα η κοινωνική συνοχή αποτελούν έννοιες και καταστάσεις που το περιεχόμενό τους ανατρέπεται βάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε οδυνηρή δοκιμασία.
Η τελευταία μεγάλη Διοικητική μεταρρύθμιση του 2010 με την κωδική ονομασία «Καλλικράτης» δημιούργησε αρχικά προσδοκίες ως προς τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση του καλύτερου συντονισμού, της οργάνωσης και της καλύτερης διάθεσης και κατανομής υλικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού. Τρία χρόνια μετά βρισκόμαστε απέναντι σε μια εντελώς αντίθετη κατάσταση που εντείνει τις διοικητικές αδυναμίες, δεν δεσμεύει ή ακόμα αφαιρεί σημαντικούς πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το πρόσχημα του οργανωτικού ορθολογισμού την αποψιλώνει από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Έχουμε ήδη συμμετάσχει σε πολλές αναζητήσεις στα πλαίσια της ΚΕΔΕ για τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στα σημερινά αδιέξοδα. Έχουμε επίσης καταθέσει πολλές τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τις λύσεις αυτές και προσπαθούμε μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες να ενεργοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. ΕΣΠΑ) και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μην χαθούν οι όποιες αναπτυξιακές δυνατότητες παρουσιάζονται σήμερα. Φιλοξενούμε την Ημερίδα αυτή, επειδή ακριβώς επιθυμούμε οι αναζητήσεις αυτές να ανανεώνονται με νέα στοιχεία και να δημιουργούν μια βάση δεδομένων που θα βοηθήσει στην κατανόηση των σημερινών πολύπλοκων καταστάσεων. Θεωρούμε πως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού μας είναι μια σοβαρή ευκαιρία ανανέωσης ενός δημοκρατικού διαλόγου για τα θέματα που την απασχολούν, ώστε να κάνουμε βήματα προόδου προς όφελος όλων των πολιτών.»
Δημήτρης Καμπόσος
Δημαρχος Άργους Μυκηνών
Βιογραφικά εισηγητών
Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου
Η Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακών Θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-Κατεύθυνση Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ασχολήθηκε με το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας του ως νομικός σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. Το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο αναφέρεται στη τοπική αυτοδιοίκηση ως διοικητικού, πολιτικού και αναπτυξιακού θεσμού. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και σημαντικό αριθμό άρθρων για τη τοπική αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της.
Θεόδωρος Ν. Τσέκος
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών –Κατεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διοικητική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Amiens στην Γαλλία. Έχει χρηματίσει Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης ( ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ), Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην Θεσσαλονίκη (United Nations Thessaloniki Centre for Public Service Professionalism), Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Μονάδας Τεκμηρίωσης και Καινοτομίας του ΕΚΚΔΑ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Local Public Sector Reforms (LocRef) που μελετά τις εξελίξεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεντρώνει 47 πανεπιστήμια από 24 χώρες Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Αξιολόγηση των Διοικητικών Δομών στην Ελλάδα, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Καινοτομία στην Δημόσια Διοίκηση (Innovative Public Services Group- IPSG) και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της 1ηςΕυρωπαϊκής Συνδιάσκεψης για την Ποιότητα στην Δημόσια Διοίκηση στην Λισσαβώνα. Έχει διδάξει θέματα οργάνωσης, διασφάλισης ποιότητας δημοσίων υπηρεσιών, δημόσιας πολιτικής και διοικητικού εκσυγχρονισμού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς από το 1994. Έχει εργαστεί ως ερευνητής, σύμβουλος και εκπαιδευτής σε προγράμματα για τον διοικητικό εκσυγχρονισμό στην Ελλάδα και σε πολλές Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες. Τέλος, έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε διεθνή και εθνικά συνέδρια για θέματα οργάνωσης, διοίκησης και δημόσιας πολιτικής και έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για αντίστοιχα ζητήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στέφανος Γ. Γιακουμάτος
Σπούδασε Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Στατιστική (1997) καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος (2004) στην Στατιστική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Στατιστικής και των Ποσοτικών Μεθόδων στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και έχει διδάξει στο ΟΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα (Statistical Manager-Intralot AE, Statistical Analyst-TNSM και Quantos) καθώς και σαν στέλεχος Μεθοδολογίας της ΕΣΥΕ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις μεθόδους εκτίμησης μη-γραμμικών χρονολογικών σειρών, τις εφαρμογές των Μαρκοβιανών Αλυσίδων Μόντε Κάρλο,της Baysian Στατιστικής, και τις μεθόδους δειγματοληψίας. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Μεταξύ των προσφάτων δημοσιεύσεων του περιλαμβάνονται: An MCMC Convergence Diagnostic using Subsampling, Journal of Computational and Graphical Statistics, volume 8, number 3, 431-451. An application of three bivariate time varying volatility models, Applied stochastic models in business and industry,17, 121-133. Bayesian Analysis of the Unobserved ARCH Model. Statistics and Computing, vol. 15, pp. 103-111. Testing the Efficient Market Hypothesis in Greek Stock Exchang. Archives of Economic History. Conjugate Gibbs for some non-linear time series, Hercma '98: 4th Hellenic European Conference on Computer Mathematics and its applications, E.A. Lipitakis (Ed), pp. 479-486. Bayesian Stochastic Volatility Models, Archives of Economic History. Bayesian analysis of some Multivariate time varying volatility models, Submitted. Stochastic Volatility Model using Gibbs Sampler, Submitted. Sample of Greek population census data, Workshop “Integrating European Census Microdata”, Barcelona 25-26. IPUMS Project.
Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος
Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1972. Από το 2010 έχει εκλεγεί στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, με αντικείμενο τη Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, στη Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι. Πελοπονήσου, ενώ από το 2003 διδάσκει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τού τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά και εισηγήσεις του έχουν συμπεριληφθεί σε πρακτικά συνεδρίων. Το εαρινό εξάμηνο του 2012 είχε προσκληθεί να δώσει σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην Έδρα «Γ. Σεφέρης».Έχει υπάρξει μέλος της οργανωτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών συνεδρίων κι έχει επιμεληθεί τα πρακτικά τεσσάρων εξ αυτών. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα, ενώ είναι Γραμματέας Σύνταξης του ιστορικού περιοδικού της Νέας Εστίας, σύμβουλος έκδοσης της πολιτικής επιθεώρησης Foreign Affairs, The Hellenic Edition και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Φιλοσοφείν. Είναι επίσης τακτικός αρθρογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών.