Και αυτό γιατί τα ζευγάρια σήμερα περιμένουν πολύ περισσότερο χρόνο για να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Και έτσι ο ένας μαθαίνει καλύτερα τον άλλον. Σύμφωνα με την Amber Doty, αρθρογράφο της «Huffington Post», η οποία παντρεύτηκε στα 20 της, υπάρχουν δέκα μυστικά που μπορούν να κάνουν ένα γάμο να κρατήσει μια ζωή:
Να θες γάμο και όχι παντρειά: Παντρεύομαι επειδή το θέλω και όχι ως φυσική κατάληξη της σχέσης μου. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι είναι μαζί 5 χρόνια. Γιατί αποφασίζει να παντρευτεί; Επειδή πραγματικά αγαπάει και θέλει τον σύντροφό του ή επειδή πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα; Αν παντρεύεσαι επειδή αυτό πρέπει να κάνεις, γρήγορα θα κάτσεις σε καρέκλα δικηγορικού γραφείου.
Να μην περιμένεις να παντρευτείς για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις: Οσο και αν φαίνεται παράξενο σε πολλούς, καλό θα ήταν να σκεφτείς και να συζητήσεις με τον άλλον σημαντικά θέματα πριν από το γάμο και όχι να τα αφήσεις για μετά. Για παράδειγμα αν θες και πόσα παιδιά, πότε θες τα παιδιά αλλά και οικονομικά θέματα, προτεραιότητες, μελλοντικά σχέδια. Με άλλα λόγια καλό είναι να πεις στο μέλλοντα σύζυγό σου ότι- για παράδειγμα –δεν θέλεις παιδιά παρά να το μάθει μετά την γαμήλια τελετή.
Να βάζεις το γάμο σου πάνω από όλα: Κάτι που λίγα ζευγάρια καταφέρνουν. Είναι πολύ σημαντικό η πρώτη προτεραιότητα του ζευγαριού να είναι ο γάμος του. Ακόμα και τα παιδιά έπονται. Αγαπάς τα παιδιά σου αλλά αγαπάς και τον σύντροφό σου. Το να βάζεις τη σχέση σου με τον άλλον πρώτη, σε βοηθάει να έχεις μια αγαπημένη και ισορροπημένη οικογένεια.
Να έχεις σε απόσταση τα πεθερικά: Οι πεθερές είναι γνωστό ότι πολύ συχνά φέρνουν προβλήματα στο ζευγάρι και ενίοτε και χωρισμό. Για αυτό θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας. Αν θες μια συμβουλή μπορείς να τηλεφωνήσεις σε έναν καλό φίλο και όχι σε μέλος της οικογένειας.
Να έχεις το υπνοδωμάτιο κλειστό για τα παιδιά: Τίποτα περισσότερο δεν σκοτώνει τη libido από ό,τι ένα ξεχασμένο παιχνίδι στο κρεβάτι, το οποίο σε τρυπάει την ώρα του σeξ.
Να χρησιμοποιείς το παρελθόν σου για να μάθεις και όχι για να το επαναλάβεις: Μπορεί εσύ και ο σύντροφός σου να προέρχεστε από διαλυμένες οικογένειες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα διαλυθεί και η δική σας. Με την κουβέντα και τη συμβουλή ειδικών το παρελθόν θα μείνει μόνο παρελθόν.
Να έχετε κοινά ενδιαφέροντα: Καλό είναι ο καθένας να έχει τις δικές του ανάγκες αλλά επίσης καλό είναι να βρίσκετε πράγματα που ενδιαφέρουν και τους δυο. Διαβάστε ένα βιβλίο και συζητήστε το. Δείτε μαζί μια ταινία στον κινηματογράφο. Τα κοινά ενδιαφέροντα άλλωστε δεν σας έκαναν ζευγάρι;
Να μπορείτε να χειρίζεστε τα συναισθήματά σας: Να ακούς τον σύντροφό σου και να διαφωνείς αλλά να αντιδράς σε λογικά πλαίσια. Και όταν νευριάζεις άφησε χρόνο πριν απαντήσεις και πρόσεξε τα σκληρά λόγια που θα πεις πάνω στο θυμό σου. Γιατί μπορεί τα σκληρά λόγια να τα πάρεις πίσω, οι πληγές όμως που θα αφήσουν θα μείνουν εκεί.
Δώσε στον άλλον το χώρο του: Είναι λάθος να εξαρτάται ο ένας από τον άλλον. Και είναι λάθος να μην μπορεί κανείς να χαλαρώσει μόνος του. Για παράδειγμα όταν εκείνος έρχεται από τη δουλειά, δώσε του χρόνο να χαλαρώσει και να κάνει τα δικά του και μετά πες του πράγματα που πρέπει να κάνει.
Να μοιράζεστε τα των παιδιών: Αν για παράδειγμα αποκτήσατε πρόσφατα παιδί, μοιράστε τις αρμοδιότητες. Σήμερα ξυπνάς εσύ το βράδυ για τάισμα, αύριο εγώ. Εγώ αυτό εσύ εκείνο. Όταν είστε και οι δυο παρόντες σε κάτι νιώθετε περισσότερη ασφάλεια. Άλλωστε γονείς δεν είστε και οι δύο;