Το εκκλησάκι, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, οικοδομήθηκε τον 18ο
αιώνα και ήδη από την εποχή εκείνη οι Ναυπλιώτες, την παραμονή της
εορτής του Αγίου, ανέβαιναν με τα πόδια τον λόφο, από ένα μικρό μονοπάτι
που ξεκινούσε από τα όρια του οικισμού.
Τον Πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου
Καλλίνικος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και αμέσως μετά
πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας γύρω από το Εκκλησάκι.Η θέα από το σημείο είναι μαγευτική, φαίνεται όλη η πόλη του Ναυπλίου με τα κάστρα της και την Ακροναυπλία.
Το παρών τους έδωσαν ο δήμαρχος της πόλης Ναυπλίου Δ.Κωστούρος,ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Ναυπλίου Χ.Γραματικόπουλος κα.
Ο βίος του Προφήτη Ηλία
Ό Προφήτης Ηλίας ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη, γι' αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Άχαάβ πρίν 816 χρόνια προ Χριστού.
Ό Προφήτης Ηλίας υπήρξε πολύ δραστήριος, με φλογερή ψυχή και καρδιά τολμηρή, άξιος αντιπρόσωπος του Θεού.Είναι αυτός πού κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, κάνοντας τους Ισραηλίτες με μια φωνή να πουν: "αληθώς Κύριος ό Θεός, αύτός ό Θεός".Δηλαδή, αληθινά! Ό Κύριος, ό Θεός του Ισραήλ, αυτός είναι ό μόνος πραγματικός και αληθινός Θεός.
Ό Προφήτης Ηλίας, επίσης, είναι εκείνος πού με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ό ουρανός τρισήμισυ χρόνια.Είναι εκείνος πού ανάστησε το νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας, και κατέκαυσε τους εκατό ανθρώπους πού έστειλε ό βασιλιάς Όχοζίας.Είναι εκείνος πού στο όρος Χωρήβ είδε το Θεό, όσο είναι δυνατό, βέβαια, να Τον δει άνθρωπος. Είναι εκείνος πού έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και άνελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό.
Τέλος, είναι εκείνος πού στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με το Μωϋσή. Όλα αυτά δείχνουν με πόσο ζήλο υπηρέτησε ο Προφήτης Ηλίας το θέλημα του Θεού. (Να σημειώσουμε, ότι ό Προφήτης Ηλίας, είχε μαθητή τον προφήτη Ελισσαίο).