Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Σπιτικά χάμπουργκερ με αφράτα ψωμάκια



Ζουμερά χάμπουργκερ με αφράτα σπιτικά ψωμάκια. Είμαι σίγουρη πως τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν από τη νοστιμιά τους. Το ίδιο και εσείς!
Για τα ψωμάκια: Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε το ζυμάρι σε μπολ, καλά σκεπασμένο για να μην πετσιάσει η ζύμη, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας. Τη ζυμώνουμε απαλά. Τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια όμοια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό ψωμάκι. Αλευρώνουμε λαμαρίνα (ή στρώνουμε λαδόκολλα), αραδιάζουμε τα ψωμάκια, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου 40΄. Τότε τα ραντίζουμε με νερό με τα δάχτυλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C σε αντιστάσεις για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν.
Για τα χάμπουργκερ: Σε 2 κ.σ. σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 10΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να γίνουν διάφανα. Προσοχή, να μην πάρουν χρώμα. Τ’ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, κιμά, σοταρισμένο κρεμμύδι, νερό, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά ν' αφρατέψει ο κιμάς και ν’ αλλάξει χρώμα απ’ το ζύμωμα. Μπορούμε να τα ζυμώσουμε και στο μίξερ. Όσο πιο πολύ τα ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν. Χωρίζουμε τον κιμά σε 6 μέρη και πλάθουμε μεγάλα μπέργκερ. Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 4΄ από κάθε πλευρά ή τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200°C για 15΄-20΄. Ανοίγουμε κάθε ψωμάκι οριζόντια και γεμίζουμε με 1 μπέργκερ και ό,τι λαχανικό μας αρέσει, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα. Αν θέλουμε, βάζουμε και μια φέτα κίτρινο τυρί το οποίο θα λιώσει με τη θερμοκρασία του μπέργκερ..argiro.gr

μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 10 λεπτά

Υλικά


  • Για τα χάμπουργκερ
  • 1.200 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμός κρέατος
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • Για τα αφράτα ψωμάκια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 700 γραμμ. χλιαρό γάλα
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι