ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι 1 ½ - 2 κιλά ( φρέσκο ή κατεψυγμένο )
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
3 ντομάτες τριμμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ
1 κούπα κόκκινο γλυκό κρασί ( προτιμήστε vinsanto Σαντορίνης )
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
3 ξυλάκια κανέλλας
4-5 κόκκους μπαχάρι
4 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κύβους λαχανικών
Λίγο αλάτι , μαυροπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι μας , ειδικά εάν είναι φρέσκο . Προσέχουμε τις βεντούζες και όπου αλλού μπορεί να υπάρχει άμμος .Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό το χταπόδι ώσπου να μαλακώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια . Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το χταπόδι . Σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια . Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα , τον πελτέ , το ξύδι και βάζουμε τους κύβους , την κανέλλα , τη δάφνη , το μπαχάρι , λίγο αλάτι και μαυροπίπερο . Δεν βάζουμε νερό , γιατί το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά που θα είναι αρκετά . Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ½ - 2 ώρες , ώσπου να μαλακώσει τελείως και να χυλώσει . Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα , προσθέτουμε και το μέλι . Σερβίρουμε με φάβα , ρύζι , πατάτες τηγανιτές ή ακόμη και ζυμαρικό για όσους το προτιμούν . Καλή σας απόλαυση!!!!!