Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ξεκίνησε από τον Ισθμό της Κορίνθου το Ράλι Ακρόπολις 2014 - Αύριο Κυριακή η διαδρομή Κλένια-Μυκήνες





















  Το Ράλι Ακρόπολις 2014 φιλοξενείται και φέτος στην Κορινθία, με κέντρο το Λουτράκι, αποτελείται από δύο αγωνιστικές ημέρες και διεξάγεται δύο διαφορετικές επιφάνειες - ασφάλτινη το Σάββατο 29/3 και χωμάτινη την Κυριακή 30/3.  Καθεμία από τις αγωνιστικές ημέρες περιλαμβάνει από τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, τρεις ασφάλτινες το Σάββατο κοντά στο Χιλιομόδι και τη Νεμέα και τρεις χωμάτινες η Κυριακή κοντά στην Κινέτα και το Χιλιομόδι, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί και μια υπερειδική διαδρομή στους δρόμους της πόλης της Κορίνθου. Το φετινό Ακρόπολις, έτσι, αποτελείται από 13 ειδικές διαδρομές μήκους 283,84 χιλιομέτρων, από τα συνολικά 751,09 χλμ. του αγώνα.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις πληροφορίες που δίνει η οργάνωση για τους τρόπους προσέγγισης στις ειδικές διαδρομές, είτε στην αφετηρία, είτε στον τερματισμό είτε σε ενδιάμεσα σημεία τους.Θα είναι χρήσιμο, επίσης, να προμηθευθείτε το πρόγραμμα του αγώνα -που περιλαμβάνει και αναλυτικό road book των προσβάσεων- και διανέμεται δωρεάν στους χώρους του Ακρόπολις, όπως στο Service Park που βρίσκεται στη Σχολή Μηχανικού του Λουτρακίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
Ε.Δ. 1 & 4 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΣΦΑΛΤΟΣ)

Μήκος: 21,08 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
07:30
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 09:31
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
14:15

Περιγραφή: Πολύ γρήγορη και απαιτητική ειδική διαδρομή στο σύνολό της. Επίπεδη και πολύ γρήγορη στα πρώτα 8 χλμ., γίνεται πολύ ανηφορική για τα επόμενα 3 χλμ. - μέχρι την είσοδο στο χωριό Άγιος Ιωάννης. Η ειδική περνάει μέσα από τους πολύ στενούς δρόμους του χωριού (περίπου 500 μ.) και στη συνέχεια γίνεται και πάλι επίπεδη και γρήγορη. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι κατηφορικά με συνεχείς φουρκέτες, και πολύ τεχνικά.

Προσβάσεις:
1. Στο δρόμο της Επιδαύρου, στο ύψος των Λουτρών Ωραίας Ελένης, και συγκεκριμένα στην πινακίδα που δεξιά οδηγεί προς Ντράσσα - Άγιο Ιωάννη, στρίβετε δεξιά. Ύστερα από 2 χλμ. συναντάτε πινακίδα προς Γαλατάκι - Αθίκια, όπου μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Έπειτα από 1 χλμ. βρίσκεστε στο 0,86 της ειδικής.

2. Στο δρόμο της Επιδαύρου, μετά τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, συνεχίζοντας για περίπου 3,30 χλμ. συναντάτε πινακίδα «Αλμυρή - τέλος». Μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book για 4 χλμ. περνώντας μέσα από το χωριό Ρυτό, για να φτάσετε στο 4,04 της ειδικής σε γρήγορο κομμάτι.

3. Συνεχίζοντας από την προηγούμενη πρόσβαση, χωρίς να στρίψετε δεξιά στην εκκλησία μέσα στο Ρυτό, ύστερα από 7 χλμ. φτάνετε στο Σοφικό. Μηδενίζετε το χιλιομετρητή μπροστά στην πινακίδα «ΔΗΜΟΣ ΣΟΛΥΓΕΙΑΣ» και ακολουθείτε το road book, για να φτάσετε έπειτα από 13,30 χλμ. σε φουρκέτα με πινακίδα που δεξιά οδηγεί στον Άγιο Ιωάννη. Τα 6 χλμ. αρκετά καλού χωματόδρομου οδηγούν στο 12,31 της ε.δ. Άγιος Ιωάννης, όπου υπάρχουν αρκετά και ενδιαφέροντα σημεία παρακολούθησης. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ταβέρνα του χωριού, «Η ΠΛΑΤΕΙΑ», που η φήμη της ξεπερνά τα όρια της περιοχής, ενώ θα μπορείτε τρώγοντας να βλέπετε και τα αγωνιστικά να στρίβουν αριστερά σε «Τ», μπροστά ακριβώς από το σημείο που θα βρίσκεστε.

Ε.Δ. 2 & 5 ΑΓΙΟΝΟΡΙ (ΑΣΦΑΛΤΟΣ)
Μήκος: 23,63 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
08:00
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 10:04
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
14:48

Περιγραφή: Η πιο γρήγορη ειδική του αγώνα, ξεκινάει σε μέτριου φάρδους δρόμο για τα πρώτα 5 χλμ., διασχίζοντας την περιοχή «Καμαρέτα» με πολύ εύκολη πρόσβαση από Χιλιομόδι και θέσεις για παρακολούθηση διαρκείας. Μετά το 5ο χλμ. και μέχρι τη διασταύρωση για το Αστεροσκοπείο Στεφανίου είναι πολύ γρήγορη, με δύο chicane, στο 6,55 και στο 8,40 χλμ. της ε.δ., όπου δεν υπάρχουν θέσεις θεατών. Από το χωριό Αγιονόρι μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει πανοραμικά τα αγωνιστικά για περισσότερο από 1 χλμ., ενώ στο τέλος του πολύ γρήγορου τμήματος στενεύει, και υπάρχει αριστερή ανηφορική φουρκέτα στην είσοδο του χωριού. Μέσα στο χωριό υπάρχει επίσης δεξιά φουρκέτα, που περνάει μπροστά από το υπερυψωμένο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού. Μετά τα τελευταία σπίτια και την τοπική ξακουστή ταβέρνα που βρίσκεται ακριβώς στη διαδρομή, η ειδική γίνεται τεχνική και γρήγορη για 6 χλμ., μέχρι την είσοδο στον περιφερειακό δρόμο των Λιμνών, που κατηφορίζει πριν μπει στο πολύ γρήγορο και φαρδύ κομμάτι των τελευταίων 4 χλμ. της ειδικής.

Προσβάσεις:
1. Στο Χιλιομόδι, ερχόμενοι από Κόρινθο-Σολομό, στην είσοδο της πόλης, όπου δεξιά υπάρχει πρατήριο καυσίμων AEGEAN, μηδενίζετε το χιλιομετρητή. Ακολουθώντας το αντίστοιχο road book, φτάνετε ύστερα από 2 χλμ. σε διχάλα που οδηγεί σε δύο σημεία της τοποθεσίας «Καμαρέτα»: στο 2,25 και στο 2,47 της ε.δ., με γρήγορα περάσματα διαρκείας.

2. Συνεχίζοντας από το Χιλιομόδι προς την Κλένια, φτάνετε στην πλατεία του χωριού και μηδενίζετε το χιλιομετρητή. Ακολουθείτε το road book προς «Αστεροσκοπείον Στεφανίου», για να φτάσετε έπειτα από 400 μ. στο 5,10 χλμ. της ε.δ.

3. Στο δρόμο της Επιδαύρου, μετά τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, συνεχίζοντας για περίπου 1 χλμ., συναντάτε πινακίδα δεξιά προς Άγιο Ιωάννη (road book πρόσβασης «2» Αγίου Ιωάννη). Φτάνοντας στο Ρυτό, το περνάτε και συνεχίζετε για άλλα 7 χλμ. Μηδενίζετε το χιλιομετρητή μπροστά στην πινακίδα «ΔΗΜΟΣ ΣΟΛΥΓΕΙΑΣ» και ακολουθείτε το road book, για να φτάσετε ύστερα από 13,30 χλμ. σε φουρκέτα με πινακίδα που οδηγεί δεξιά στον Άγιο Ιωάννη και αριστερά προς Λίμνες. Συνεχίζοντας για άλλα 9 χλμ. ασφάλτινου δρόμου, φτάνετε στο 19,72 της ειδικής.

Ε.Δ. 3 & 6 ΨΑΡΙ (ΑΣΦΑΛΤΟΣ)
Μήκος: 
17,60 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
09:30
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 11:29
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
16:13

Περιγραφή: Εξαιρετική ειδική διαδρομή που, ξεκινώντας από την έξοδο του Γαλατά προς Καλιάνους, για τα πρώτα 7 χιλιόμετρα είναι ανηφορική και τεχνική, για να γίνει στη συνέχεια κατηφορική, με κλειστές στροφές στην αρχή, και επίπεδη μέχρι να φτάσει στην είσοδο του χωριού Ψάρι. Από το 11ο και για τουλάχιστον ακόμα 2 χλμ., ο αγώνας περνάει μέσα από το Ψάρι, θυμίζοντας εικόνες από παλιά Ακρόπολις. Ύστερα από μια εναλλαγή ανηφορικών και επίπεδων στροφών, αρχίζει το πιο εντυπωσιακό, κατηφορικό κομμάτι του φετινού αγώνα, με συνεχόμενες φουρκέτες, πριν τα αυτοκίνητα μπουν στο τελευταίο πολύ γρήγορο χιλιόμετρο.

Προσβάσεις:
1. Στο δρόμο που οδηγεί από Κιάτο προς Καλιάνους συναντάτε πινακίδα «Κεφαλάρι», όπου μηδενίζετε το χιλιομετρητή. Ακολουθώντας το road book, θα φτάσετε στο 9,70 της ε.δ.

2. Από τη Νεμέα, ακολουθώντας πορεία προς Γαλατά, φτάνετε στην είσοδο του χωριού, και στην πινακίδα «Γαλατάς» μηδενίζετε. Ακολουθείτε το road book, για να φτάσετε έπειτα από 20 χλμ. στο χωριό Ψάρι, και συγκεκριμένα στο 11,93 της ε.δ. Στο σημείο θα βρίσκονται άνθρωποι της Τροχαίας και εκπρόσωποι της οργάνωσης, για να σας καθοδηγήσουν σε ασφαλή και προτεινόμενα σημεία παρακολούθησης του αγώνα. Οι μετακινήσεις στη διαδρομή του αγώνα θα απαγορεύονται.
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
Ε.Δ. 7 & 11 ΚΛΕΝΙΑ-ΜΥΚΗΝΕΣ (ΧΩΜΑ)
Μήκος: 18,19 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
07:00
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 09:08
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
14:04

Περιγραφή: Αρκετά γρήγορη ειδική στο πρώτο τμήμα της, ενώ προς το μέσον της ο δρόμος στενεύει. Οι επιφάνειες είναι αρκετά σκληρές στο χωμάτινο μέρος τους, ενώ γλιστρούν στο ασφάλτινο τμήμα των 1.700 μ., που αναμένεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πληρωμάτων. Προς το τέλος η ειδική γίνεται και πάλι γρήγορη.

Προσβάσεις:
1. Ερχόμενοι από Χιλιομόδι ή από τον κόμβο της Νεμέας, στη διασταύρωση προς Άγιο Βασίλειο μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Ύστερα από 2,15 χλμ. θα φτάσετε στο 4,09 χλμ. της ειδικής.

2. Από το Χιλιομόδι κατευθύνεστε προς την Κλένια. Στην πλατεία του χωριού μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book προς «Αστεροσκοπείο Στεφανίου». Από αυτήν την πρόσβαση έχετε δύο επιλογές:
2A: Έπειτα από 12,90 χλμ. (ευθεία) σε χωματόδρομο, φτάνετε στο 8,40 της ειδικής.
2B: Συνεχίζοντας αριστερά, 700 μέτρα μετά φτάνετε σε αλλαγή από χώμα σε άσφαλτο, όπου βρίσκεται μικρό εκκλησάκι, στο 9,33 χλμ. της ειδικής.

Ε.Δ. 8 & 12 ΝΕΑ ΚΙΝΕΤΑ (ΧΩΜΑ)
Μήκος: 22,20 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
08:45
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 10:49
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
15:45

Περιγραφή: Κλασική ε.δ. του Ράλλυ Ακρόπολις. Με νέα αφετηρία και τα πρώτα 2,62 χλμ. να είναι τεχνικά και γρήγορα, μέχρι το σημείο που συναντά την κλασική Κινέτα. Από το σημείο αυτό ξεκινά ένα πολύ γρήγορο και φαρδύ κομμάτι - μέχρι το 12,50 χλμ. Στη συνέχεια μπαίνει στην άσφαλτο και έπειτα από περίπου 1 χλμ. τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στρίβουν επιτόπου δεξιά σε πατημένο και γρήγορο κομμάτι. Σε περίπου 4 χλμ. ακολουθούν τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί προς Λουτράκι και, συνεχίζοντας για ακόμα 4 χλμ., φτάνουν στον τερματισμό, 230 μ. πριν από την αρχή της ασφάλτου.

Προσβάσεις:
1. Με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κόρινθο, στην πινακίδα που δεξιά οδηγεί προς Κινέτα μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book για να φτάσετε στο 2,62 της ε.δ., αφού περάσετε από την αφετηρία της ειδικής διαδρομής «Κινέτα» του 2013.

2. Κατευθυνόμενοι προς Αλεποχώρι από την πόλη των Μεγάρων, στη στρογγυλή πλατεία, όπου υπάρχουν πινακίδες προς Αλεποχώρι και Mάζι, μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Έπειτα από συνολικά 24,70 χλμ., φτάνετε στο 8,37 χλμ. της ειδικής.

3. Με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κόρινθο, στην πινακίδα που δεξιά οδηγεί προς Κινέτα μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book για να φτάσετε έπειτα από 16,60 χλμ. στο 12,48 χλμ. της ειδικής. Η συγκεκριμένη πρόσβαση για 10,60 χλμ. είναι ασφάλτινη και μετά χωμάτινη σε μέτριας προς κακής ποιότητας έδαφος.

4. Με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κόρινθο, στην πινακίδα που δεξιά οδηγεί προς Κινέτα μηδενίζετε το χιλιομετρητή. Ακολουθώντας το road book, έπειτα από 15,70 χλμ. φτάνετε στην αρχή χωματόδρομου όπου τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στρίβουν επιτόπου δεξιά, ερχόμενα από την άσφαλτο.

5. Στον κεντρικό δρόμο του Λουτρακίου συναντάτε το εργοστάσιο της PepsiCo-ΗΒΗ. Μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Ύστερα από 6,67 χλμ. στρίβετε αριστερά στο φαρδύ χωματόδρομο, για να φτάσετε έπειτα από 800 μ. στο 21,42 χλμ. της ειδικής.

Ε.Δ. 9 & 13 ΛΟΥΤΡΑΚΙ (ΧΩΜΑ)
Μήκος: 
16,13 χλμ.
1ο πέρασμα
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 
09:15
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 11:22
2ο πέρασμα
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 
16:18

Περιγραφή: Τα πρώτα 6,18 χλμ. είναι ίδια με εκείνα της ειδικής διαδρομής 12-14 «Λουτράκι/Power Stage» του 2013, με τα γνωστά τρία περάσματα από νερά. Τα επόμενα 3 χλμ. είναι ανηφορικά, σε δύσκολο και μπόσικο οδόστρωμα, μέχρι να συναντήσει την ειδική διαδρομή 11-13 «Πίσσια» του 2013 με αντίθετη φορά. Τα επόμενα 4 χλμ. είναι πολύ γρήγορα, σε σκληρό, καλό οδόστρωμα, μέχρι να φτάσει στο πλάτωμα, στην εκκλησία της Φανερωμένης. Το τελευταίο κομμάτι των 2,76 χλμ. είναι κατηφορικό, τεχνικό, σε πολύ καλό οδόστρωμα μέχρι τον τερματισμό, 500 μ. πριν από την είσοδο του χωριού.

Προσβάσεις:
1. Στον κεντρικό δρόμο του Λουτρακίου συναντάτε το εργοστάσιο της PepsiCo-ΗΒΗ. Μηδενίζετε το χιλιομετρητή και ακολουθείτε το road book. Έπειτα από 5,5 χλμ. μπαίνετε σε χωματόδρομο μέτριας ποιότητας και σε άλλα 5 χλμ. φτάνετε στο 9,18 της ειδικής.

2. Έχοντας κατεύθυνση από Λουτράκι προς Σχίνο, φτάνοντας στην πινακίδα «Πίσσια», μηδενίζετε το χιλιομετρητή. Ακολουθείτε το road book και σε 2 χλμ. φτάνετε σε διασταύρωση, όπου στα αριστερά του δρόμου υπάρχει εκκλησάκι. Στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο που είναι ανάμεσα σε δύο μάντρες και συνεχίζετε για ακόμα 2 χλμ. σε ανηφορικό, δύσκολο χωματόδρομο, μέχρι να φτάσετε έπειτα από 2 χλμ. στο 13,37 χλμ. της ειδικής, στην Παναγία Φανερωμένη.

Για την ασφάλειά σας!
Στο ωράριο ενός αγώνα ράλι αναγράφονται οι ώρες διέλευσης του 1ου αγωνιστικού αυτοκινήτου από τους Σταθμούς Ελέγχου Χρόνου (TC). Στις ειδικές διαδρομές, μεσολαβούν 3 λεπτά από το Σταθμό Ελέγχου Χρόνου μέχρι την εκκίνηση. Ας υποθέσουμε ότι την ώρα X διέρχεται το 1ο αγωνιστικό αυτοκίνητο από την αφετηρία. Μάθετε τι έχει προηγηθεί και τι ακολουθεί μέχρι να ξανανοίξει η ειδική διαδρομή:
X-2 ώρες: Κλείσιμο ειδικής διαδρομής
X-2 ώρες: Αυτοκίνητο Ασφαλείας «S»
X-90': Κλείσιμο ειδικής διαδρομής για διαπιστευμένους φωτογράφους
X-75': Αυτοκίνητο ασφαλείας «000»
X-45'-50': Αυτοκίνητο Παρατηρητή
X-35'-40': Αυτοκίνητο ασφαλείας «00»
X-15'-20': Ελικόπτερο Ασφάλειας της Οργάνωσης
X-10'-20': Πλοηγό αυτοκίνητο «0»
X: Εκκίνηση 1ου αυτοκινήτου
Ανά 2': Εκκίνηση αυτοκινήτων FIA/ERC
Η ειδική διαδρομή ανοίγει μόνο μετά το πέρασμα του ουραγού αυτοκινήτου, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ανακοινώνεται πως δεν ανοίγει μεταξύ δύο περασμάτων.