Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Εκπαιδευτικά προγράμματα από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης»

  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», συνεχίζει και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που σκοπό έχουν να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη χρήση της Βιβλιοθήκης και να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για το βιβλίο και τη μάθηση.

Για το σχολικό έτος 2013-2014 η Βιβλιοθήκη θα συνεργαστεί με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) – Πανεπιστήμιο Harvard), το Δήμο Ναυπλίου, το Σύλλογο «Θεατροδρόμιο», το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής», την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την κ. Ιωάννα Κυρίτση και την κ. Μαρία Δοντά.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Βιβλιοθήκης μας και είναι τα παρακάτω:

1.Ο κόσμος της Βιβλιοθήκης και η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη
(Σε συνεργασία με την κ. Βασιλική Σταματοπούλου και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών - Πανεπιστήμιο Harvard)
 Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο

2. Ο ρόλος της ενδυμασίας και της μόδας στη ζωή μας
(Σε συνεργασία με την κ. Βασιλική Τσεκρέκου)
 Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσιο

3. Πώς γεννιέται ένα βιβλίο – από το συγγραφέα στη Βιβλιοθήκη
(Σε συνεργασία με την κ. Ιωάννα Κυρίτση)
 Δ΄ ,Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

4. Το μαγικό φίλτρο του “μαζί”
(Σε συνεργασία με το σύλλογο «Θεατροδρόμιο»)
 Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού

5. «Παίζοντας με τα δύσκολα συναισθήματα…».
(Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής» «Ελπίδα Ζωής»)
 Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο
6.Ακροναυπλία: Το διαχρονικό κάστρο
(Σε συνεργασία με την κ. Μαρία Δοντά και την κ. Νατάσα Βασιλείου από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων)
 Γυμνάσιο, Λύκειο

7. Το Ναύπλιο μετά την Επανάσταση
(Σε συνεργασία με την κ. Μαρία Δοντά)
 Γυμνάσιο, Λύκειο

Στα προγράμματά μας τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Βιβλιοθήκη, να εξοικειωθούν με τους χώρους της και τις λειτουργίες της (την ταξινόμηση, τη βιβλιογραφία, την αναζήτηση πληροφοριών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή κ.ά.).

Το ταξίδι μέσα από τη μόδα της σχολικής ζωής βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην ενδυμασία με το πέρασμα των χρόνων και από τόπο σε τόπο.

Η δημιουργία ενός βιβλίου πάντα μάγευε και εξακολουθεί να μαγεύει τους μικρούς μας φίλους. Η ανάλυση της πορείας από τη γέννησή του έως τη στιγμή που φτάνει στα χέρια των παιδιών, φέρνει την εξοικείωση και ταυτόχρονα τον απαιτούμενο σεβασμό στη σχέση βιβλίου-παιδιού.

Η αφήγηση παραμυθιών και το θεατρικό παιχνίδι προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες επικοινωνίας, ευαισθητοποίησης και δημιουργικής έκφρασης μέσω των συναισθημάτων τους, τονώνοντας τη δυναμική της ομάδας.

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια επικοινωνίας οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα δύσκολα συναισθήματα, να τα ονομάζουν, να τα αποδέχονται και να τα διαχειρίζονται. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται η μεταξύ τους συνεργασία και αποδοχή.

Η περιήγηση στα κάστρα της πόλης μας δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν και να επεξεργαστούν θέματα που έχουν σχέση με την ιστορία του τόπου μας και κατ’ επέκταση με τη ζωή τους.

Ακολουθώντας μια ιδιαίτερη διαδρομή στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, τα παιδιά καταφέρνουν να αναγνωρίσουν στοιχεία που απεικονίζουν τη μεταμόρφωση της πόλης στα μέσα του 19ου αιώνα.

Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα έχουν διάρκεια μιάμιση ώρα και προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η κ. Βασιλική Σταματοπούλου.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο 27520.27256, Τρίτη έως Παρασκευή, πρωινές ώρες γραφείου (8:00 - 15:00).