Όπως περιγράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα οποία είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες: μία που δεν ήταν ιδιαιτέρως κινητική και μία που περπατούσε ή έτρεχε καθημερινά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας αναπτύσσονταν νέοι νευρώνες, η δράση των οποίων εστίαζε ακριβώς στην απομάκρυνση του στρες, της νευρικότητας, ακόμα και της κατάθλιψης!
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες υπέβαλαν τα ποντίκια σε συνθήκες που τους προκαλούσαν στρες και διαπίστωσαν ότι εκείνα που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα κατάφεραν να αντεπεξέλθουν καλύτερα από ό,τι τα υπόλοιπα, αφού τα επίπεδα του στρες που παρουσίασαν ήταν αρκετά πιο χαμηλά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, όπου οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το περπάτημα επιδρά στον εγκέφαλο.
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη συμπεριφορά υπό συνθήκες στρες μάς δείχνει πιθανούς τρόπους για την αντιμετώπιση των διαταραχών που συνδέονται με το άγχος», αναφέρει η καθηγήτρια Elizabeth Gould.