Ενεργοποίηση μαγιάς: Διαλύουμε την μαγιά σε μπόλ,
προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε
για 5-10’ να αφρίσει η επιφάνεια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τ’ αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35° C.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή. Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και την μαζεύουμε από τον κάδο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη.
Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Προσοχή! Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τ’ αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35° C.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή. Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και την μαζεύουμε από τον κάδο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη.
Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Προσοχή! Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά
- Για την μαγιά
- 1 + ½ κύβο (60 γραμμ.) νωπή μαγιά
- 2 κ.σ. (40 γραμμ.) ζάχαρη
- 1/3 κούπας ( 80 γραμμ.) χλιαρό νερό
- Για την ζύμη
- 8 κούπες (1 κιλό) αλεύρι 70% για τσουρέκι
- ¾ κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 2 κ.γλ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 κούπα (250 γραμμ.) βούτυρο
- 1 + ¼ κούπα (280 γραμμ.) ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 + ½ κούπα (350 γραμμ.) πλήρες φρέσκο γάλα
- Λίγο λιωμένο βούτυρο
- Διάλυμα αυγά για επάλειψη
- Φιλέ αμυγδάλου προαιρετικά
- Σοκολάτα λιωμένη προαιρετικά