Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Νους υγιής εν σώματι υγιεί!



Η πνευματική κόπωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη φυσική μας κατάσταση, σύμφωνα με μελέτη του Bangor University's School of Sport, Health, and Exercise Sciences, η οποία απέδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζεται από την πνευματική.

Η πρόκληση είναι να βρείτε τρόπους να αλλάξετε τη σκέψη σας και να συνειδητοποιήσετε ότι το σώμα σας μπορεί να ανταπεξέλθει στην άσκηση. Ξανασκεφτείτε το, αναγνωρίστε ότι θα προτιμούσατε να βουλιάξετε στον καναπέ, αλλά παρόλα αυτά βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια και πηγαίνετε για τρέξιμο. Από τη στιγμή που θα κάνετε την αρχή, όλα θα μπουν σε μια σειρά.

Δείτε 5 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ανανεωθείτε πνευματικά και παράλληλα θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ασκηθείτε. Νους υγιής εν σώματι υγιεί!

1. Επαναδιατυπώστε τους στόχους σας

Η επιλογή μεταξύ του τηλεχειριστηρίου και των… αθλητικών παπουτσιών, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν νιώθετε πως δεν έχετε κάποιο λόγο να αθλείστε, τότε σίγουρα η γυμναστική σας δε θα κρατήσει για πολύ. Καλό είναι λοιπόν να βρείτε έναν σημαντικό λόγο γι’ αυτό, ώστε να έχετε συνείδηση του τι κάνετε και γιατί.

Πώς θα το πετύχετε

Αν δεν έχετε καμιά διάθεση για γυμναστική στο τέλος μιας εξαντλητικής μέρας, ανατρέξτε στις… σημειώσεις σας! Φροντίστε να κρατάτε πρόγραμμα της γυμναστικής που κάνετε και του στόχου που έχετε θέσει. Έτσι, όταν ανατρέξετε στο σημειωματάριό σας, θα δείτε π.χ. ότι προχθές τρέξατε 1 χλμ. και ότι σήμερα έχετε βάλει στόχο να τρέξετε 1.200 μέτρα, οπότε θα ενεργοποιήσετε τον εαυτό σας.

2. Να είστε ευέλικτοι

Θα πρέπει να οργανωθείτε για να μπορείτε να κάνετε καλά, πολλά πράγματα. Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, θα οπλιστείτε με την απαραίτητη ενέργεια για να κάνετε και άλλες ασχολίες. Αν πάντως δε σας βγει, φροντίστε να έχετε ένα εφεδρικό πρόγραμμα άσκησης.

Πώς θα το πετύχετε

Εάν η εργασία σας απαιτήσει να μείνετε περισσότερο και χαλάσετε το πρόγραμμά σας, υπάρχει λύση: απλά πηγαίνετε για τρέξιμο για λιγότερη ώρα. Αν πρέπει να μείνετε στο σπίτι για κάποιο λόγο, κάντε μερικές ασκήσεις εδάφους. Το να είστε ευέλικτοι, μόνο σε καλό μπορεί να σας
βγει.

3. Παρέα με έναν φίλο

Όταν τρέχετε μόνοι, είναι εύκολο να καταλήξετε να σκέφτεστε ξανά όσα σας απασχολούν στη δουλειά ή έχουν να κάνουν με την οικογένειά σας. Αν όμως έχετε παρέα, θα δώσετε στο μυαλό σας τη δυνατότητα να χαλαρώσει μαζί με το σώμα σας. Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι ένα θετικό κοινωνικό περιβάλλον, βοηθά στην προώθηση κινήτρων και μεγαλύτερη δέσμευση για την άσκηση, σε σύγκριση με το να αθλείται κανείς μόνος.

Πώς θα το πετύχετε

Κρατήστε τα τηλέφωνα φίλων και γνωστών που ξέρετε ότι αγαπούν την άθληση και μη διστάσετε να τους πάρετε αν θέλετε παρέα για να τρέξετε. Μπορεί κι εκείνοι να ψάχνουν κάποιον αντίστοιχα. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι όταν γυμναζόμαστε με παρέα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα.

4. Βάλτε μουσική

Μία μακρά σειρά ερευνών, έδειξε ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για άσκηση. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sport Behavior, διαπίστωσε ότι η μουσική βοηθά τους αθλητές να προπονούνται καλύτερα και επιπλέον μειώνει το αίσθημα κούρασης.

Πώς θα το πετύχετε

Βάλτε το iPod σας, καθώς απαντάτε στα τελευταία e-mails σας στη δουλειά και το αγαπημένο σας cd καθώς γυρνάτε με το αυτοκίνητο στο σπίτι. Θα δημιουργήσετε έτσι περισσότερες πιθανότητες να θέλετε να αθληθείτε μόλις φτάσετε στο σπίτι. Η μουσική μας γεμίζει ενέργεια και δραστηριοποιεί τον εγκέφαλό μας.

5. Διαχειριστείτε τις «κρίσεις»

Εκείνες τις ημέρες, που το μυαλό σας τα βλέπει όλα αρνητικά, σταματήστε τις εσωτερικές συζητήσεις και διαχειριστείτε το θετικά σκεφτόμενοι: «Ναι, αλλά θα έχω περισσότερη ενέργεια αφού τρέξω».

Πώς θα το πετύχετε

Ακόμη κι αν είναι εύκολο να ενδώσετε στα αρνητικά συναισθήματα, πιέστε τον εαυτό σας να ενεργοποιήσει το σώμα του: κάντε ένα δροσιστικό ντους ή πιείτε έναν καφέ και βάλτε την αθλητική σας ενδυμασία. Μπορεί η αρχή να είναι δύσκολη, αλλά η συνέχεια θα σας δικαιώσει, αφού η άθληση απελευθερώνει ορμόνες που φτιάχνουν τη διάθεση.