Ο σίδηρος στις τροφές υπάρχει ως αιμικός (στις ζωικές) και ως
μη αιμικός (στις φυτικές). Γνωρίζουμε σήμερα ότι η απορρόφηση του
σιδήρου από τις ζωικές πηγές είναι πολύ υψηλότερη από ότι από τις
φυτικές. Παράγοντες που συμβάλλουν στην βέλτιστη απορρόφηση σιδήρου,
είναι η βιταμίνη C, το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού, η β-καροτίνη
κ.άλλοι οι οποίοι ουσιαστικά υποβοηθούν την μετατροπή του τρισθενούς
σιδήρου σε δισθενή. Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κρέας, τα
εντόσθια, τα μαλάκια , τα οστρακοειδή και μετά τα όσπρια και τα
σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι)
faysbook.gr
faysbook.gr