Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ????ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΝΤΑΚΑΡΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟ

                       ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ''ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟΣ''?
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ''ΜΥΡΙΖΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ''?
                                   ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ...''ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ''?

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ''ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟΣ''??????? Η λέξη γαλαζοαίματος προέρχεται από τη μεσαιωνική Ισπανία και μάλιστα την εποχή που η χώρα είχε καταληφθεί από τους Αραβες.
Κάτω από την επιδερμίδα των Ισπανών και ειδικότερα των ευγενών με την περιποιημένη και λευκή επιδερμίδα, διακρινόντουσαν οι αρτηρίες, που το χρώμα τους παρουσιάζεται γαλάζιο.
Κάτω, όμως, από τη μελαψή και βρώμικη επιδερμίδα των Αράβων πολεμιστών, όπως και των Ισπανών χωρικών οι αρτηρίες τους δε διακρίνονταν. Για το λόγο αυτό, οι ευγενείς Ισπανοί και στη συνέχεια κάθε ευγενής, απεκλήθησαν γαλαζοαίματοι.
Φυσικά το αίμα τους δεν διαφέρει σε τίποτε από το δικό μας!

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ''ΜΥΡΙΖΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ''?????? Η φράση αυτή προέρχεται από την αρχαία τελετουργική συνήθεια,κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάκτυλά τους σ'ένα υγρό που είχε σαν βάση το δαφνέλαιο.Με τις αναθυμίασεις του οποίου εισέπνεαν καθώς έφερναν τα νύχια κόντα στη μύτη τους μπορούσαν να προμαντεύουν τα μελλούμενα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ...''ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ''????? Γύρω στα 1815 υπήρχε ένας κομπογιανίτης γιατρός ο Περθένης Νένιμος ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρεί το φάρμακο για τουσ βαρύτατα ερωτευμένους.Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χύλο ψημένο στο φούρνο.Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίσ ανταπόκριση,θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή την θαυματουργή πίτα.'Επρεπε λοιπόν να την τρώνε επί 3 ημέρες κάθε πρωί και να είναι τελείως νηστικοί.