Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ...???ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΝΤΑΚΑΡΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟ

τι ειναι το Καρτουν;;;
 Τι σημαινει η λεξη ρεπό;;;;
 Τι σημαινει η λεξη ''πουρμπουαρ'' και τι σημαινει το tip;;;;


Τι σημαινει η λεξη ''πουρμπουαρ'' και τι σημαινει το tip;;;; Όταν δίνουμε σε κάποιον « πουρμπουάρ » η ακριβής του ερμηνεία
είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι (pour boire) δηλαδή τον κερνάμε,ένα ποτό.Ενώ το T.I.P . σημαίνει "To Improve Performance", δινουμε χρηματα για βελτίωση απόδοσης, και δινόταν πάντα πριν από τις υπηρεσίες του υπαλλήλου.




Τι σημαινει η λεξη ρεπό;;;;
Στα γαλλικά repos σημαίνει «ακινησία, ανάπαυση». Το ρήμα από το οποίο προέρχεται η λέξη (< reposer = αναπαύω, ησυχάζω) ετυμολογείται από το μεταγενέστερο λατ. repausο, ρήμα με ελληνικές ρίζες (< αχώριστο μόριο re- + ρ. pausο < λατ. ουσ. pausa < αρχ. παύσις)



 τι ειναι το Καρτουν;;;Καρτούν
Αφετηρία της λέξης και πάλι ο αρχαίος χάρτης (= φύλλο χαρτιού κατασκευασμένο από χωριστά στρώματα παπύρου), ο οποίος ταξίδεψε στη Δύση μέσω του λατινικού τύπου charta. Στην ιταλική γλώσσα γίνεται carta, σχηματίζεται μεγεθυντικό ουσ. cartone (πβ. χαρτόνι) και μεταφέρεται στην αγγλική γλώσσα ως cartoon, από την οποία επανεισάγεται στην Ελλάδα με τη σημασία «καθένα από τα σχέδια που συνθέτουν μια ταινία κινουμένων σχεδίων», «ταινία κινουμένων σχεδίων».