Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τα «μαγικά μανιτάρια» θεραπεύουν την κατάθλιψη

Ένα είδος μανιταριών, που αποκαλούνται «μαγικά» και είναι γνωστά για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους, μπορεί να αμβλύνουν τα συμπτώματα της ...κατάθλιψης, σύμφωνα με δύο νέες, μικρές μελέτες.

Τα «μαγικά μανιτάρια» περιέχουν την ουσία ψιλοκυβίνη και οι μελέτες αποτύπωσαν τον τρόπο με τον οποίο δρα στον εγκέφαλο, προκαλώντας παραισθήσεις.



Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 30 υγιείς εθελοντές, στους οποίους έγινε έγχυση ψιλοκυβίνης και στη συνέχεια μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Οι τομογραφίες αποκάλυψαν ότι η ψιλοκυβίνη μείωνε τη δραστηριότητα στις «κομβικές» περιοχές του εγκεφάλου, δηλαδή σε όσες ενώνονται με πολλές άλλες.

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι παρουσίαζαν βελτιωμένη ανάκληση αναμνήσεων προσωπικών στιγμών και μεγαλύτερη συναισθηματικά ευεξία επί δύο εβδομάδες έπειτα από τη λήψη ψιλοκυβίνης – γεγονός που ώθησε τους ερευνητές στην εκτίμηση ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο συμπλήρωμα στην ψυχοθεραπεία.

Επικεφαλής και των δύο μελετών, που δημοσιεύθηκαν σε διαφορετικά επιστημονικά περιοδικά, ήταν ο δρ Ντέιβιντ Νατ, από το Τμήμα Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου.

«Οι ψυχεδελικές ουσίες, στις οποίες ανήκει η ψιλοκυβίνη, θεωρείται ότι δρουν αυξάνοντας την δραστηριότητα στον εγκέφαλο, αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη ανακαλύψαμε πως η συγκεκριμένη ουσία την μειώνει στα κομβικά σημεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ Νατ.

«Τα σημεία αυτά περιορίζουν τα βιώματά μας από τον κόσμο και τα διατηρούν τακτοποιημένα – λειτουργίες που απαιτούν πυκνές συνδέσεις με διάφορα τμήματα του εγκεφάλου. Όταν μία ουσία αδρανοποιεί τη λειτουργία τους, μας οδηγεί σε μια κατάσταση κατά την οποία ο κόσμος που μας περιβάλλει μας φαίνεται πολύ περίεργος».

Οι εθελοντές των μελετών, όχι μόνο έβλεπαν με περίεργο τρόπο τα πράγματα γύρω τους, αλλά έβλεπαν και γεωμετρικά σχέδια, είχαν αλλοιωμένη αίσθηση χρόνου και χώρου, και ανέπτυσσαν ασυνήθιστες σωματικές αισθήσεις.

Όλ’ αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με μειωμένη ροή αίματος και οξυγόνου σε τμήματα του οπισθίου φλοιού του προσαγωγίου και του μέσου προμετωπιαίου φλοιού, έγραψαν οι ερευνητές.

Ο οπίσθιος φλοιός του προσαγωγίου πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην συνειδητότητα και την αυτο-ταυτότητα, ενώ ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός είναι εξαιρετικά ενεργός σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Μειωμένη ήταν και η ροή αίματος στον υποθάλαμο – την δομή του εγκεφάλου όπου παρατηρείται αύξηση της ροής αίματος σε άτομα με αθροιστικές κεφαλαλγίες (είναι ένας από τους πιο αφόρητους πονοκεφάλους). Όσοι εθελοντές έπασχαν από αθροιστικές κεφαλαλγίες, ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στα άρθρα τους, η ψιλοκυβίνη χρησιμοποιείτο ευρέως την δεκαετία του ’50 για την αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων, αλλά η βιολογική δράση της δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι η ψιλοκυβίνη διευκολύνει την πρόσβαση στις προσωπικές αναμνήσεις και “ξεκλειδώνει” τα συναισθήματα», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις, επίσης από το Imperial College, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας και των δύο μελετών.

Η πρώτη από τις μελέτες δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) και η δεύτερη στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» (BJP).