Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ : ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ( επιμέλεια : Παναγιώτα Ζήκα )

ΥΛΙΚΑ
400γρ. χυμό πορτοκαλιού
530γρ. ηλιέλαιο / ελαιόλαδο
1200γρ. αλεύρι
30γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλυκού σόδα
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
50γρ. βούτυρο λιωμένο ( κατά προτίμηση πρόβειο )
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :
700γρ. ζάχαρη
500γρ. νερό
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλλας
100γρ. μέλι
Καρύδια και μέλι για το μέλωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας , βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη , το νερό , το πορτοκάλι , την κανέλλα και το μέλι . Μόλις πάρει βράση , το κατεβάζουμε από τη φωτιά , το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει . Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά : το λάδι , το χυμό πορτοκαλιού , το βούτυρο και προσθέτουμε τη σόδα , την κανέλλα , το γαρύφαλλο , την άχνη και σταδιακά το αλεύρι , ανακατεύοντας καλά . Μόλις ενοποιηθούν τα υλικά ζυμώνουμε για λίγο έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα . Πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και για περνάμε τη μια πλευρά από τον τρίφτη για να κάνουμε το κλασσικό σχέδιο του μελομακάρονου . Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180c για 25-30 λεπτά . Ρίχνουμε τα ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι , γυρίζουμε 2 φορές από κάθε πλευρά και τοποθετούμε σε πιατέλα . Ραντίζουμε κάθε στρώση μελομακάρονα με μέλι και καρύδια . Καλή σας απόλαυση!!!!!