Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Pilates

Το Pilates διακρίνεται από τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε ο θεμελιωτής του J.H. Pilates και το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα συστήματα εκγύμνασης.



Αναπνοή

Η πλήρης εισπνοή κι εκπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής του Pilates. Η βαθειά εισπνοή και η ολοκληρωμένη εκπνοή οξυγονώνει του μυες και μειώνει την ένταση στο λαιμό και τους ώμους.

Ο J.H. Pilates πίστευε πως η σωστ
ή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να ξυπνήσει όλα τα κύτταρα στο σώμα και μπορεί να τα "καθαρίσει" από την κούραση κι ό,τι άλλο επιβλαβές. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οξυγόνο που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνοής.

Ο J.H. Pilates έλεγε: "Ακόμη κι αν δεν ακούτε καμία άλλη από τις οδηγίες μου, μάθετε να αναπνέετε σωστά".

Εστίαση

Όπως υποστήριζε ο J.H. Pilates, το κέντρο του σώματος, το Power House, είναι η κεντρική πηγή ενέργειας. Είναι σημαντικό να χτίσουμε ένα δυνατό κέντρο ώστε το σώμα να στηρίζεται σωστά στην καθημερινότητα.

Συγκέντρωση

Με το Pilates μαθαίνουμε να συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε. Η άσκηση πρέπει να γίνεται με επίγνωση, "κάνω" και "είμαι". Η καθοδήγηση του δασκάλου, για τη σωστή εκτέλεση των τεχνικών και τον ρυθμό αναπνοής, απαιτούν να είμαστε συγκεντρωμένοι, αφού από αυτό καθορίζεται το αποτέλεσμα.

Έλεγχος

O J.H. Pilates εξέλιξε ένα σύστημα εκγύμνασης, βασισμένο στη αρχή πως το σώμα πρέπει να ασκείται ενεργά και να ελέγχεται μέσα από την πειθαρχία των κινήσεων. Αυτό σήμαινε για τον ίδιο καμία άσκοπη ή ανεξέλεγκτη κίνηση.

Ακρίβεια

Οι πρακτικοί επιβεβαιώνουν πως κάθε κίνηση στη μέθοδο Pilates έχει ένα σκοπό. Κάθε οδηγία θεωρείται ζωτικής σημασία για τη συνολική επιτυχία. Στόχος είναι η ακρίβεια των κινήσεων, να γίνει δεύτερη φύση για τον άνθρωπο και να την μεταφέρει στην καθημερινότητά του, έτσι ώστε να κινείται με χάρη και οικονομία ενέργειας.

Εδώ ο ρόλος του δασκάλου είναι να προσαρμόσει την άσκηση στις ανάγκες και τις δυνατότητες του μαθητευόμενου.

Ροή ή αποδοτικότητα της κίνησης

Μόλις επιτευχθεί η ακρίβεια στην εκτέλεση των κινήσεων, οι ασκήσεις θα πρέπει να ρέουν η μία μέσα στην άλλη, προκειμένου να χτίσουν ένα δυνατό κι ανθεκτικό σώμα.

Ελαστικότητα

Το Pilates αυξάνει την ευλυγισία του σώματος και ιδιαίτερα των άκρων. Ενεργοποιώντας, ελέγχοντας την πηγή δύναμής μας, κι αναπνέοντας σωστά, τα άκρα παραμένουν χαλαρά κι ευλύγιστα χωρίς εντάσεις, αλλά με το μέγιστο της έκτασης, της κίνησης και της ελαστικότητάς τους.