Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πολυτιμα μαθηματα απλοτητας-απο τα σκουπιδια

Αφήστε με να μαντέψω: Έχετε πάρα πολλά πράγματα, σωστά?
Το πατάρι, η αποθήκη, το υπόγειο – ίσως και τα τρία – είναι γεμάτα πράγματα, από πολύτιμα μέχρι άχρηστα. Έχεις τουλάχιστον μια κούτα γεμάτη ηλεκτρονικά, καλώδια, ξεπερασμένα gadgets που δεν πρόκειται να

 ξαναχρησιμοποιήσεις, μαζί και αντάπτορες όλων των ειδών και άλλα αξεσουάρ και περιφερειακά που δεν μπορείς πλέον να ταιριάξεις με τις συσκευές που κάποτε πήγαιναν μαζί. Συρτάρια γεμάτα με πράγματα που κάποια στιγμή ήταν χρήσιμα, αλλά που δεν έχεις χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια. Η ντουλάπα σου έχει ρούχα και παπούτσια που δε φοράς ποτέ πια.
Όλη αυτή η σαβούρα που μαζεύεται εδώ κι εκεί σε δυσκολεύει να βρεις κάτι που πραγματικά θέλεις, σου τρώει πολύτιμο χώρο που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις κάπως καλύτερα, και τελικά στέκεται εμπόδιο στο δρόμο σου να κάνεις τη ζωή σου πιο απλή.
Να ένας πολύ απλός λόγος γιατί όλοι έχουμε τόσα πολλά πράγματα: Υπάρχουν διάφορες ιεροτελεστίες και συνήθειες για να παίρνουμε όλο και περισσότερα πράγματα, άλλοτε προγραμματισμένα και άλλοτε όχι, αλλά δεν έχουμε τις ιεροτελεστίες και τις συνήθειες εκείνες που να αντισταθμίζουν το παραπάνω, και τελικά να ξεφορτωνόμαστε πράγματα.
Πάρτε για παράδειγμα γιορτές, γενέθλια, επετείους και άλλες τέτοιες περιστάσεις που συνήθως συνοδεύονται με δωράκια, τα ψώνια που κάνετε, τα ταξίδια – όλα αυτά φέρνουν όλο και περισσότερα πράγματα μέσα στο σπίτι μας.
Ένα λαμπρό παράδειγμα για να συνδυάσεις το “αποκτώ” με το “ξεφορτώνομαι” είναι τα σκουπίδια. Όταν κάνεις σκουπίδια – είτε τρώγοντας ένα μήλο μέχρι το κοτσάνι του, είτε φυσώντας τη μύτη σου σε ένα χαρτομάντιλο, είτε αδειάζοντας ένα σακουλάκι αρακά στην κατσαρόλα – αυτόματα ξέρεις ότι είναι κάτι που προορίζεται για την ανακύκλωση ή για τα σκουπίδια, και επιτόπου το κάνεις πράξη.
Ποιο είναι το πρόβλημα όμως? Τα σκουπίδια είναι μόνο μια από τις κατηγορίες πραγμάτων που χρειάζεσαι να ξεφορτωθείς. Τι γίνεται με τα αντικείμενα αξίας που δεν κόπτεσαι να κρατήσεις? Ή με τα ογκώδη αντικείμενα που δεν είναι για να τα πετάς στους κάδους? Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε κάποια μέθοδο. Δημιούργησε μια μέθοδο γι΄ αυτά λοιπόν, όπως κάνεις και με τα σκουπίδια.
  • Προτείνω να χωρίσεις την αποθήκη ή τον χώρο που θα κάνεις αυτή τη δουλειά και να βάλεις ταμπελάκια με τις κατηγορίες των πραγμάτων που θέλεις να ξεφορτωθείς – κατηγορίες όπως “για πούλημα”, “για δωρεά”, “για ανακύκλωση”, “σκουπίδια”.
  • Όποτε σκοντάφτεις σε κάτι που δεν αξίζει να κρατήσεις, ξεφορτώσου το σαν να ήταν μυξομάντιλο. Πήγαινε το αμέσως στην προκαθορισμένη περιοχή. Βάλε τα πράγματα αξίας στην κατηγορία “για πούλημα”, τα ρούχα στην κατηγορία “για δωρεά”, κτλ.
  • Βάλε μια υπενθύμιση στο ημερολόγιο σου, ή φτιάξε μια νέα ρουτίνα, πχ κάθε Σάββατο στις 11:00, και επεξεργάσου πλήρως μια κατηγορία την εβδομάδα.
  • Για να επεξεργαστείς την κατηγορία “για πούλημα”, χρησιμοποίησε το Ricardo ή το eBay, ή το etsy, ή το amazon.co.uk. Επικοινώνησε με φιλανθρωπικά ιδρύματα της περιοχής σου που δέχονται δωρεές αντικειμένων, και μάθε πότε μπορούν να τα πάρουν ή πού μπορείς να τα πας? Βρες που βρίσκεται το κέντρο ανακύκλωσης της περιοχής σου, και που μπορείς να ξεφορτωθείς μεγάλα αντικείμενα.
  • Όταν δεις ότι άδειασαν όλες οι κατηγορίες, ανάγκασε τον εαυτό σου να πάει να βρει κάτι να ξεφορτωθείς. Μην το αφήσεις. Βρες κάτι και ξεφορτώσου το, κάθε εβδομάδα – και δες τη ζωή σου να αδειάζει από αντικείμενα που δεν τα χρειαζόσουν και τόσο τελικά.
Το πλεονέκτημα από όλο αυτό είναι η απλότητα, είναι ο χώρος, η ελευθερία, και λίγα μετρητά. Και η βοήθεια στους λιγότερο τυχερούς, και μια μικρή συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αξίζει μισή ώρα την εβδομάδα, έτσι δεν είναι?