Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Χρόνος ανάμεσα στα σετ: πόσο πρέπει να ξεκουράζομαι;

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ατόμων που πάνε στο γυμναστήριο. Αυτοί που έχουν το μυαλό τους στο ρολόι ανάμεσα στα σετ και αυτοί που ανάμεσα στα σετ συζητάν με τους φίλους.


Οι πρώτοι είναι αφοσιωμένοι στην προπόνησή τους, προσπαθώντας να εκτελέσουν τα σετ στον χρόνο που πιστεύουν ότι θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και τίποτα δεν τους αποσπ
ά την προσοχή. Οι δεύτεροι από την άλλη ξεκουράζονται αρκετά ανάμεσα στα σετ καθώς οι συζητήσεις ποικίλουν και αναλύονται εκτενώς στον χώρο του γυμναστηρίου. Το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: παίζει ρόλο ο χρόνος ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ όσον αφορά την δημιουργία μυών;

Μία μελέτη του Journal of Strength Conditioning ερεύνησε την επίδραση μίας μακράς περιόδου ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ (5 λεπτά), σε αντιπαράθεση μιας μικρότερης περιόδου (2 λεπτά). Να σημειώσουμε εδώ ότι η προπόνηση είχε να κάνει με την αύξηση μυϊκής μάζας. Η μελέτη διήρκησε 6 μήνες και μετρήθηκε η τεστοστερόνη, η κορτιζόλη και η αντοχή των ποδιών (στην πρέσα ποδιών και στα καθίσματα). Από την έρευνα φάνηκε ότι και τα δύο groups ατόμων έκαναν παρόμοια πρόοδο στην αύξηση δύναμης. Άρα απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει διαφορά είτε αν κάνουμε 5 λεπτά ή 2 λεπτά ξεκούραση. Βέβαια τα 2 λεπτά δεν είναι ιδιαίτερα λίγος χρόνος. Αρκεί στον οργανισμό να επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα τους χτύπους της καρδιάς. Θα υπήρχε ενδιαφέρον να συγκρινόταν τα 5 λεπτά με τα 30δευτ. – 1 λεπτό.

Παλιότερες έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι αν κάνετε προπόνηση για αύξηση μυϊκής μάζας τότε τα 3 με 5 λεπτά είναι ο καλύτερος χρόνος ανάρρωσης ανάμεσα στα σετ. Υπάρχουν μεγαλύτερα οφέλη καθώς μπορείτε να ξεκουράζεται τους μυς επαρκώς, να παραμένετε ζεστοί και να μπορείτε να αποδώσετε στο max και στο επόμενο σετ. Από την άλλη μεριά, αν ο στόχος σας δεν είναι η μυϊκή ανάπτυξη αλλά η καύση λίπους και η γράμμωση τότε ο χρόνος ανάμεσα στα σετ θα πρέπει να είναι μικρός (30δευτ έως 1:30 ανάλογα το επίπεδό σας). Η καρδιά θα διατηρεί ψηλά τους παλμούς και ουσιαστικά θα έχετε μία αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με ασκήσεις αντίστασης. Άρα λοιπόν, ο στόχος σας στο γυμναστήριο μπορεί να σας κάνει είτε κοινωνικό –συζητώντας αρκετά ανάμεσα στα σετ- είτε λίγο πιο απόμακρο –κρατώντας χρόνο ανάμεσα στα σετ-.