Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Κριτσανιστό στρούντελ με φρούτα εποχής ,καραμέλα φουντουκιού, πραλίνα και πολίτικο φύλλο από την Αργυρώ!ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ


Ένα θεϊκό γλυκό για το Σαββατοκύριακο...


Υλικά συνταγής:
Για 1 στρούντελ:
4 φύλλα πολίτικο
4 ώριμα αχλάδια ή μήλα
1/2 φλ. φουντούκια
3/4 φλ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. άγλυκο κακάο
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. πραλίνα
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
άχνη και κακάο για πασπάλισμα
παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα και μαλακά. Αν δεν είναι τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε φέτες λεπτές και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα και βάζουμε μέσα τη λαμαρίνα να ζεσταθεί.
Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα βάζουμε σε μπολ και στύβουμε λεμονί για να μην μαυρίσουν. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Ψήνουμε τα φουντούκια για 10´ στους 200ºC και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Μπορούμε και σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία να τα καβουρδίσουμε ανακατεύοντας τα τακτικά.
Τα βάζουμε σε μπλέντερ με τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι. Τα ψιλοκόβουμε. Δεν τα αλέθουμε πολύ ώρα γιατί βγάζουν έλαιο τα φουντούκια.
Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το απλώνουμε σε λαδόκολλα. Το αλείφουμε με λιωμένο κρύο βούτυρο. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Απλώνουμε επάνω του το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με το 3ο φύλλο και τέλος με το 4ο. Αλείφουμε με βούτυρο την επιφάνεια του αφήνοντας νοητά 3 εκ. κενό περιμετρικά, και πασπαλίζουμε με το αλεσμένο φουντούκι κακάο την επιφάνεια .
Απλώνουμε τα αχλάδια στα φύλλα και εδώ κι εκεί ακουμπάμε λίγη πραλίνα.0
Αλείφουμε βούτυρο στο κενό γύρω γύρω και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Όσο το κυλάμε σε ρολό μπήγουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα να φυλακίζουμε τη γέμιση. Με την ένωση προς τα κάτω το ακουμπάμε στο καυτό ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 30' να ροδίσει καλά .
Ίσως τρέξει λίγη καραμέλα από τα φύλλα άλλα είναι λογικό. Αφήνουμε να σταθεί για 5'.
Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και το αχνίζουμε με άχνη και κακάο. Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
www.argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου